По идеји једног тинејџера

Начин размишљања једног тинејџера променио је однос према пластичном отпаду и ставио на велики тест иновативни приступ уклањању пластичног отпада из океана. Инжењери и научници су се у 2016. години ухватили у коштац са једним од „најгрђих” проблема, испробавши амбициозну методу чишћења океана загађеног десетинама хиљада тона плутајућег пластичног отпада.

На морима не можете да не приметите пластични отпад који долази са бродова, преко речних вода или са сметлишта донесен ветром. Сакупљање тог материјала одувек је деловало непрактично, будући да су пластични наноси расути по огромним површинама, а решења која су предлагана могла су да угрозе живи свет океана. Да би се нешто променило у концепцији решавања проблема, требало је да се појави један тинејџер.

Бојан Слат, ученик из Холандије, имао је само 16 година када се сусрео са проблемом смећа у океанима током својих ронилачких активности. На памет му је пала идеја која подразумева неколико дугачких, плутајућих баријера, које ће бити окренуте ка владајућој морској струји у плитком луку. Како би море наносило пластичне масе до баријере ‒ тако би се оне гомилале на крајевима и према центру, где би се отпад груписао и био доступан да се извуче. Кретање морске воде обавило би већи део посла, концентришући смеће на једном месту, па би жива бића несметано могла да се крећу. Слат је својом идејом привукао пажњу инжењера, океанографа и донатора.

Тестирање са платформом дугачком 40 метара показало је да је концепт могућ, и више од стотину научника, инжењера и компанија радило је током 2016. године на изради техничког пројекта написаног на 535 страна. Та платформа, дуга два километра биће постављена у близини јапанског острва Цушиме, на чије обале се годишње избаци приближно 12 000 кубних метара смећа. Пројекат је назван „Чишћење океана" („Ocean cleanup").

Приредила Александра Стојановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи