Предрасуде о древном знању

Устаљено је мишљење да су древна и примитивна времена у историји била, бар када је о знању реч, управо таква, почетна и примитивна. Тим пре што знамо да су се тек крајем средњег века почели појављивати научници (у данашњем значењу), који су откривали фасцинантне ствари, као то да се Земља окреће, да је наша планета округла и слично.

Из таквог, рутинираног схватања прошлости, звуче готово невероватне чињенице у стварном знању древних времена, знању које је материјално присутно у археолошким налазима.
Маје и Астеци су знали, судећи по цртежима и записима на стенама, да је пречник планете Венере 12.500 км, што је потпуно тачно, као и да њена синодична година траје 584 дана. Данас, захваљујући савременој технологији знамо да су у питању 583,82 дана. Како?

Припадници племена Догон, које живи на висоравни Бандијагара, у сливу реке Нигер, у свом предању знају за планету Сиријус, и не само то, већ знају и за три његова 'месеца' која се не могу видети голим оком. Како?

Вероватно сви знамо за мистерију египатских пирамида. И данас има различитих мишљења о томе како су древни Египћани, са знањем и технологијом коју су поседовали, или ми то бар мислимо, успели да их саграде. Међутим, и ту се откривају нове невероватне чињенице.
Основа велике пирамиде (Кеопсове) се савршено поклапа својим страницама са географским странама света. Одступања су занемарљива.

Обично се дивимо савршено равној површини и пропорцијама пирамида. Тек пре неких 60 година откривено је да странице пирамиде уопште нису равне, већ конкавне. Како је то могуће? Наиме, страница пирамиде, троугао, благо је улегнут у својој средини. Са данашњом технологијом било би могуће то постићи, уз употребу ласера и других инструмената. Како су то Египћани извели са технологијом ока, 'штапа и канапа'? Конкавност страница има само једну функцију, омогућава 'сјајност' погледа, изгледа пирамиде, дакле визуелни ефекат искључиво естетског значења! Како?

Ако се вратимо још даље у историју, у доба млађег палеолита, знамо већ, сусрешћемо се са примитивним каменим стрелама, сечивима и секирама. Но шта је недавно откривено? Све то није направљено, како смо то досада сматрали, грубим кресањем камена о камен, док се не би добила форма сечива. Најновија истраживања показују да су ти предмети добијани ковањем сировог камена који је пре тога био омекшан натапањем нама непознатим (претпоставља се) биљним соковима. Откуд то?

 Приредио Бранислав Гузина

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи