Математички блесак

Способност да се до решења математичког проблема дође озарењем није повезана са интелигенцијом, већ је снажно прожета интуицијом, предосећајем.

Француском математичару Ренеу Декарту синула је идеја о аналитичкој геометрији, којом је преокренуо токове математичке науке, када је уснио три мистична сна.

Блез Паскала су често мучиле зубобоља и несаница. Лежећи будан једне ноћи, мучен зубобољом, да не би мислио на бол, мисли је усредсредио на циклоиду. Зубобоља је престала, и Паскал је за осам дана успео да реши многе проблеме у вези са том равном кривом.

Карл Фридрих Гаус је у вези са открићем теорије бројева, коју је покушавао да докаже дуги низ година, али безуспешно, рекао : „Најзад, пре два дана, успео сам, али не захваљујући великим напорима, већ захваљујући Богу." Као кад севне муња - проблем је изненада био решен, каква је то природна чаролија која је спојила Гаусово знање са оним што му је донело успех.  

Архимед је данима и данима размишљао о решењу проблема Хиеронове круне, а онда, одједном, док се купао у кади, осетио је да му је тело лакше. Зашто лакше? Истрчао је из каде и наг трчао улицама Сиракузе, вичући: Еурека! Еурека!

Ирски математичар Хамилтон, враћајући се једне вечери кући, на мосту реке измислио је кватернионе. На стубу моста исписао је основне поставке алгебре кватерниона, а мост је и сада украшен уклесаним решењем. 

Велики француски математичар Анри Поенкаре бавио се питањем подсвести у изненадном просветљењу. На личном искуству, завирујући у своју психу, покушао је да објасни смисао математичког стваралаштва и да дâ његове логичке основе. Али без обзира на те покушаје, тај акт стваралаштва не може се у потпуности описати нити се може неко научити како да ствара. Историја стваралаштва даје драгоцене податке о томе шта претходи изненадном блеску решења. То је свакако велики и мукотрпан рад, затим стално размишљање о проблему који се решава, велика обдареност и таленат за математику, богатство идеја о могућим путевима решавања проблема, и још много тога. Али шта се дешава у мозгу у тренутку тог блеска, немогуће је објаснити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи