Од Ускршњег острва до пустиње Калахари

У многим традицијама дрво је било предмет дивљења, својеврсни учесник ритуала, станиште шумских натприродних бића. Данас, на дрво се углавном гледа као на чисту сировину, иако су добро познате последице непланског крчења шума, међу којима су негативни утицаји на земљиште, неадекватна обнова фонда стабала, утицај на биодиверзитет.

Дошавши на Ускршње острво 1722. године, холандски адмирал Јакоб Рогевен затекао је примитивно друштво захваћено сукобима и канибализмом због недостатка хране. На изолованом острву удаљеном око 3 200 километара од копна Јужне Америке, Ревеген је уочио око две хиљаде домородаца, а да је дошао неколико векова раније, затекао би између 10 000 и 15 000 становника.

Европљани су крочили на потпуно огољено острво, уочили тек шачицу изолованих стабала, свежу воду једино у кратерима угашених вулкана, једва по коју врсту птица, инсеката, гуштера... Сисара није било. Посетиоце су запањиле камене статуе расуте по целом острву, њих више од 870, висине око шест метара. За транспорт статуа које су назване моаи, као ваљци, коришћена су дебла стабала.

Истраживања су показала да је острво некада било прекривено густом вегетацијом која је уништена а због транспорта статуа до церемонијалних локација, са острва је нестајало дрво по дрво, због чега је почело скоро право ратно стање, а јавио се и канибализам. Случај Ускршњег острва одличан је пример зависности људског друштва од животне средине. Острво припада држави Чилеу, тренутно броји око 5 000 становника, поприлично је пусто, а годишње га посети више од 50 000 знатижељних туриста.

Вода из пустињског корења

У односу на становнике Ускршњег острва, око 100 000 Бушмана потпуно се другачије односи према суровим условима пустиње Kалахари, у којој живе.

Бушмани живе од лова и сакупљања јестивог корења.

Станују у склоништима од шибља и коже. Љуске нојевих јаја им служе као посуде у којима сакупљају воду добијену цеђењем корена неких биљака.

Храну и воду не потроше одмах, већ их често чувају на посебним местима.

Многи обичаји необичног народа прелазе у историју. Неретко бивају принуђени да напусте своју територију и хиљадугодишњи начин живота у хармонији са природом.

Дијагноза кроз статистику

Укупна површина земљишта под шумама износи нешто мање од четири милијарде хектара, што чини једну трећину копна.

Уништавање шума траје хиљадама година а површина под шумама данас износи само половину  оне која је постојала пре 300 година. Петина подручја амазонских шума отишла је у заборав.

Две трећине укупне површине под шумама налази се у Русији, Бразилу, Kанади, САД, Kини, Аустралији, Kонгу, Индонезији, Перуу и Индији.

У Индонезији и Малезији искрчене су велике површине тресетних шума које су исушене да би биле засађене плантаже уљних палми. 

Последице губитка биолошке разноврсности јаче се осећају у тропским прашумама јер је у њима садржана знатна биолошка разноврсност планете.

Процењује се да се у шумама налази од 50 до 90 процената свих живих врста а тај високи проценат потиче од општеприхваћеног уверења биолога да је данашњој науци непознат огроман проценат врста, а да оне баш живе у тропским шумама.

Међу најпознатијим угроженим врстама налазе се орангутани у Борнеу, тигар са Суматре, азијски слон и неки крупни афрички примати, наши најближи сродници.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи