Постани еко-репортер

Пријави се на велики конкурс до 10. априла

Међународни програм „Млади еко-репортери" мотивише младе из целог света снажном поруком: заузми став, извештавај о озбиљним проблемима у животној средини и унапреди своју заједницу. Учествујући на овом конкурсу млади уче, истражују, покрећу друге људе и њихов труд бива награђен: најбољи радови могу да освоје међународни жири и нађу се на страницама чувеног „Хафингтон поста".

Овогодишњи конкурс под називом „Штеди ресурсе, не бацај, рециклирај!" отворили су „Амбасадори одрживог развоја и животне средине" уз подршку фондације RECAN за рециклажу лименки за пиће. Конкурс је отворен до 10. априла, а еко-репортери у својим репортажама треба да се баве значајем рециклаже, загађивањем средине (пре свега амбалажним отпадом), утицајем амбалажног отпада на окружење, проблемом одлагања отпада, потребом за очувањем природних ресурса. Важно је да еко-репортери изаберу оно што их занима и што им је блиско, а затим известе јавност о томе у форми чланка, фотографије и видеа.

Национални жири ће изабрати најбоље и наградиће првопласиране радове у свим узрасним категоријама (11-14 година, 15-18 година и 19-21 године) и свим категоријама рада! Такмичења се организују широм света, најбољи радови се представљају локалној и интернационалној публици и тако се глас младих ентузијаста далеко чује. 

Програм се спроводи више од 20 година и тренутно у њему учествују 34 земље у којима се организују национална такмичења, док се првопласирани радови прослеђују на међународно такмичење. Радови најбољих еко-репортера са међународног такмичења биће објављени у релевантном часопису „Хафингтон пост" за младе и на међународном YRЕ веб-сајту. Такви пројекти охрабрују младе да напредују, уче и истражују и пронађу репортажу која се бави реалним и тренутним проблемима у животној средини.

Млади подстичу јавност на промене

Подухвати еко-репортера теже да истакну проблеме у животној средини и да мотивишу локалну заједницу на њихово решавање. Поједини еко-репортери имали су жељу да организовањем акција мотивишу јавност на промене. Дељење флајера, постављање кућица за птице, коришћење различитих отпадних материјала за израду предмета, спровођење анкета, мапирање дивљих депонија, организовање трибина - само су неке од активности младих еко-репортера у Србији.

Теодора Симић, ученица ОШ „Вук Караџић" из Сурчина, приказала је у видеу проблем загађења у својој општини. Заједно са другарима је испитивала суграђане о чистоћи општине и послала важну поруку: „потребно је да се сви укључе, како би наше окружење било чистије и лепше за живот".

Бранка Зарић, ученица ОШ „Димитрије Туцовић" из Чајетине, у свом чланку говори о примарној селекцији отпада у тој општини. Свесна да успех овакве акције зависи од мотивисаности и учешћа грађана, она истиче да је важно едуковати људе о важности разврставања отпада. Она даје пример своје школе у којој се одржавају радионице за ученике, родитеље и запослене - такве активности могу да пробуде свест не само учесника већ и шире јавности о значају примарне селекције отпада.

Радови за конкурс Млади еко-репортери пријављују се преко формулара који је доступан на страници: http://feeserbia.com/programi/mladi-eko-reporteri

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи