Једначина за чајеве

При састављању чајева важно је водити рачуна о компонентама које се налазе у биљци и о томе какво је њихово међусобно дејство приликом мешања. Мешање биљака је сложен посао који би требало да обављају стручна лица.

Најбоље је „мешане чајеве" набављати у апотекама или их састављати на основу стручних упутстава. Одређено лековито биље се не сме кувати, већ само прелити кључалом водом а напитак је спреман после десет минута. Данас купимо готов чај и не размишљамо много о начину на који је настао, а како је некада било?

Пут до идеалне мешавине

У Азији је некада мешање чајева била тако комплексна наука да се комбиновање различитих врста чајева обављало са највећом опрезношћу. Приликом мешања чајева јављале су се бројне компликације, тако да се морао наћи поуздан метод за његово прављење.

Чувени амерички математичар Семјуел Лојд поставио је загонетку и направио математички образац за мешање само два чаја. У то време није било миксера, већ су људи ручно састављали и мешали чајеве. Загонетка је постављена једном господину који је био врстан састављач чајева. Добио је две кутије које су обе биле коцкасте, али различитих величина.

Већа кутија је била испуњена црним чајем а мања зеленим чајем. Господин је измешао састојке и закључио да мешавина заузима тачно 22 коцкасте кутије исте величине. Решио је проблем без компјутера. Данас се тај проблем решава компјутерски, али тада, у време Лојда, није било помоћи компјутера.

Лојдов одговор је био да су зелени и црни чајеви помешани у размери 17,2999 на куб према 25,469 на куб, а то је једнако комбинованој запремини 22 коцке, где свака има дужину странице 9,954 инча.

Тако је математичар Семјуел Лојд решио проблем и на прецизан начин одредио размеру црног и зеленог чаја у коцкастим кутијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи