Терапијска заједница „Земља живих”

Проблем зависности постаје све већи, па не чуде најразличитије терапије којима се он покушава решити. У оквиру бесплатног пројекта „Земља живих" при Српској православној цркви, зависници се успешно лече већ десет година.

Програми за одвикавање од зависности постоје и у нашем окружењу. Последњих година се мењају облици зависности, уводе нове варијанте, али суштина остаје иста без обзира на то да ли је у питању зависност од супстанце (алкохол, кокаин, хероин) или зависност која се односи на зависничка понашања као што су коцка или злоупотреба интернета.

У Србији је сваке године све мање младих, један део становништва се исели, а младе који остану у земљи угрожавају болести савременог доба - болести зависности...

Када немају више других могућности, многи траже спас у комуни. У оквиру бесплатног пројекта „Земља живих" при Српској православној цркви, зависници се успешно лече већ десет година. Кроз тај програм прошло је око три и по хиљаде људи. Владика Порфирије каже да има оних који убрзо одустану, али је, истакао је он, ипак већи број оних који „ту пронађу наду, открију себе и успешно се боре против проблема".

Широм Србије постоји шест кућа терапијске заједнице „Земља живих", где зависници уз рад и молитву покушавају да се излече у трогодишњем програму одвикавања од зависности. За неке, на први поглед, период одвикавања траје дуго. Међутим, психијатри и многи који су у овом пројекту од почетка имају оправдање за дужину боравка зависника у терапијској заједници.
Свештеник Бранко Ћурчић свакодневно надгледа рад тих кућа.

Радећи емисије о заједници „Земља живих", екипа РТС-а се упознала са великим бројем оних који су ту желели да пронађу снагу да наставе даље. 

Када смо срели оца Серафима у Бачком Петровом Селу, мислили смо да је он ту неким послом. И заиста, био је ту послом. Рођен у Америци, доживљавао је успехе и поразе. Као свештеник живео је у Аустралији. Тамо је поново упао у порок, а спас је потражио у терапијској заједници. Био је ту на лечењу.
За тај програм, осим у Новом Саду, могуће је пријавити се и у Београду. То су места где се могу добити све информације о пријему у специјалне рехабилитационе центре при Бачкој, Шумадијској, Сремској и Нишкој епархији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи