Феномен који вековима интригира: помрачење Сунца и Месеца

Помрачења Сунца и Месеца одувек су интригирала људски ум и будила машту. Стари народи веровали су да митолошка бића попут змајева једу Сунце или Месец. Римљани су за време тих појава правили буку и галаму на улици и тај обичај био је сачуван све до средњег века. Данас, међутим, наука егзактно објашњава појаву тих феномена.

Помрачење Месеца је практично геометријски проблем јер се дешава када се у једној линији нађу Сунце, Земља и Месец, објаснио је Владимир Ђошовић, студент астрономије Природно-математичког факултета Универзитета у Београду, гостујући у емисији „Све боје живота". Помрачење Месеца догађа се највише трипут годишње а могуће је да сасвим изостане. Јавља се на целој Земљиној полухемисфери када се Месец нађе изнад хоризонта тако да га је могуће видети са пола Земљине кугле. Код помрачења Сунца неопходно је да Месец буде млад, да не рефлектује ништа и да се налази у тачкама пресека двеју равни. За разлику од Месечевих, Сунчева помрачења су много чешћа. Она се јављају најмање два пута годишње а тај број може ићи и до пет. Не видимо их тако често због тога што су видљива на површини Земље мањој од двеста километара.

Мистичност тих појава привлачила је одувек људе који су им приписивали магијске моћи. И данас се често дешава да своја расположења и осећања повезујемо са помрачењима, а много чешће и са месечевим менама.

Различити утицаји месеца на одрђене факторе и појаве код човека били су предмет многих студија. Утврђено је да је најизраженији проблем спавања јер је примећено да за време пуног месеца људи слабије спавају. Међутим, то се може повезати и са већом количином светлости током ноћи када је месец пун. Постоје и тврдње да се током ноћи пуног месеца повећава стопа криминала па је у градовима широм света број полицијских патрола на улицама повећан. Ипак, засад још нема научних доказа да такве појаве изазивају код људи промене у било ком смислу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи