Бриџ у школи

Бриџ је тимска игра која захтева и одређено предзнање. Сматра се да развија менталне способности јер тера играча да логички размишља. Бриџ је од 1995. и олимпијски спорт, а у Кини је обавезан школски предмет.

Претеча бриџа је игра виск, касније названа вист, која се у Енглеској играла у 16. веку. Развоју игре допринели су Американац Хенри Џоунс и Француз Гијом Дешапел, по коме и данас један одбрамбени потез носи име. Међутим, настанком савременог бриџа сматра се увођење четвртог играча као статисте крајем 19. века.

Бриџ који се данас игра широм света успостављен је 1926. године у САД заслугом Харолда С. Вандербилта и познат је као „контракт бриџ". Светска бриџ федерација је основана 1958. године, а усвојена међународна правила контракт бриџа и данас су на снази.

„То је игра која највише развија логично размишљање, ту човек који је индивидуалист по природи има мале шансе да буде добар играч. И баш због тога што развија логичко размишљање, уведен је у многе школе у свету. Кина је увела бриџ као обавезан предмет у основној школи, кад деца науче да рачунају до четрдесет већ могу да играју'', рекао је за емисију „Све боје живота" Душан Јуришић, из бриџ клуба „Дами".

Како је објаснио, свака партија је попут једног проблема који треба да се реши - ко најбоље реши проблем, тај има најбољи резултат. Игра се у паровима, четири играча - пар против пара. Игра се са 52 карте које су унапред подељене и налазе се у „борду", а он је подељен по странама света. Парови који седе на линији север-југ за време турнира седе за истим столом, док парови на линији исток-запад одиграју два или три борда за једним столом, па прелазе на суседни сто, и тако док се не заврши цео круг у сали.

У Србији је први бриџ клуб основан пре Првог светског рата. Данас су бриџ клубови организовани по регионима.

„Имамо регион Београда, Војводине и централне Србије. У Београду постоји седам клубова. Ми смо до пре две године имали дивну сарадњу са Математичком гимназијом, основали смо и секцију и тада смо ишколовали одређени број људи који ће бити обучен за предавања'', каже Божидар Катић, председник Београдског бриџ савеза.

У овој игри човек може бити активан током целог живота. Позната је анегдота у којој Сомерсет Мом, један од великих љубитеља бриџа, свом младом саговорнику који не зна да игра бриџ прориче да га чека „веома тужна старост". Један од водећих светских бизнисмена, Бил Гејтс истиче да је бриџ његов хоби број један, као и да је то фантастична игра која сједињује стратегију два партнера који знају и морају брзо да реагују. Познато је и да је чувени глумац Омар Шариф на питање које су његове три највеће љубави одговорио: „Бриџ, жене па филм".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи