Свуда око нас – екрани

Екрани су свуда око нас: на зидовима станова, у колима, на столовима, у крилу, рукама... Још се не зна да ли имају дугорочне ефекте на одрасле, али постоји веома осетљива група због које опште присуство екрана забрињава, а то су – деца.

Претходне препоруке о томе колико времена деца треба да проведу испред монитора, које је дала Америчка академија за педијатрију, значајно су измењене и либерализоване: тада су педијатри препоручивали избегавање свих врста монитора за децу до две године, а за старију коришћење највише два сата дневно. 

У октобру прошле године научници су објавили својеврстан нови „програм", са много више нијанси (и неодређености) када је реч о дечјем коришћењу разних врста монитора током дана. Нови предлози су „огроман напредак у односу на оно што смо ми, педијатри, чинили у прошлости", тврди педијатар Мајкл Рич са Универзитета Харвард.

За малу децу, нове смернице нуде конкретне рокове. За децу старију од пет година, препоруке се односе на то да родитељи схвате значај дигиталних медија, промену односа у складу са одрастањем и, што је можда најважније, значај времена које се проведе без употребе монитора.

Истраживачи нуде следеће препоруке за малу децу, базиране на најновијој научној литератури: избегавање дигиталних медија за децу млађу од 18 месеци, тј. 24 месеца; уколико се они користе у том узрасту, треба пронаћи висококвалитетне садржаје и гледати их заједно са децом. Од дететове друге до пете године, треба ограничити употребу екрана на један сат дневно. Важно је бирати садржаје, и помоћи деци да разумеју оно што виде. Време спавања, оброка и игре треба да буде лишено било које врсте монитора, а то се односи и на родитеље. Екрани треба да буду искључени један сат пре спавања, и не треба да се налазе у спаваћим собама. Остале препоруке односе се на надзор избора медијског садржаја када су деца у питању, затим на искључивање телевизора и других екрана када се не користе, и на избегавање коришћења тих медија као уобичајеног начина да се дете смири.

За децу старију од пет година, смернице нису толико стриктне, а улога родитеља постаје кључна. Педијатар Виктор Стразбургер, са Медицинског одељења Универзитета Нови Мексико, сматра да су нове препоруке - грешка, нарочито „избацивање" оне о избегавању коришћења дигиталних уређаја за децу до две године. Недостатак јасних граница за старију децу може фрустрирати родитеље који желе једноставна правила. Међутим, Рич види предност у флексибилности, с обзиром на то да је свака породица другачија, и да је „на крају, најбољи судија - родитељ".

Приредила Татјана Цвејић

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи