Национална конференција о стратегијама медијске писмености

У Београду се данас одржава Национално саветовање о медијској и информацијској писмености. На конференцији се говори о националним јавним политикама и будућим стратегијама развоја медијске и информацијске писмености у Србији.

Анализе показују да је потребно дефинисати национални оквир деловања за већ постојеће активности и примере добре праксе у Србији, како би се омогућило њихово територијално проширење. Тиме би се смањио постојећи дигитални јаз, чија је последица и јаз у знању, укључили би се и нови актери, нарочито на локалном нивоу.

„Сматрамо да је информациона писменост изузетно важна за младе људе, јер је она веома широк појам који у себи садржи и медијску писменост", каже Снежана Клашња, помоћник министра омладине и спорта. Она је објаснила да су млади људи данас суочени са низом информација и да им је тешко да процене шта је квалитетно, шта је поуздана информација, на крају крајева - које опасности вребају у недовољно поузданим информацијама, а налазе се у различитим медијима и могу да утичу негативно на њихово понашање, њихову садашњост, али и будућност.

Способност критичког мишљења, нагласила је, не односи се само на то како ће тумачити неку информацију из медија него како ће тумачити било шта што сазнају. „То је нешто што се тиче заједничког рада различитих институција и министарстава и мислим да је ту негде и улога медија - да нам помогну да та информација буде свеобухватна и ваљана и као таква изуизетно важна", закључила је Снежана Клашња.

 Конференција је организована у сарадњи невладиних организација и Министарства културе и информисања, Министарства за омладину и спорт, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Националне комисије за сарадњу са Унеском. Циљ је да се кроз широку дебату о основама медијске и информацијске писмености у Србији и анализом онога што је досад урађено и онога што би требало урадити - донесе финални документ који би требало да се нађе у будућим стратегијама развоја медијске и информацијске писмености у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи