Амазон Европе: Мура–Драва–Дунав

Почетком марта је у Носковцима, селу у Подравини, службено покренут пројекат „coop MDD“ који суфинансира Европска унија путем програма „Interreg Danube Transnational". Циљ пројекта је да се усклади управљање у 12 заштићених подручја, која се налазе у Аустрији, Словенији, Мађарској, Србији и Хрватској, како би се осигурала еколошка целовитост будућег јединственог Унесковог Прекограничног резервата биосфере „Мура–Драва–Дунав“ – изузетног европског речног предела, такође познатог као „Европски Амазон”.

Протежући се кроз Аустрију, Словенију, Хрватску, Мађарску и Србију, подручје уз доње токове Драве, Муре и Дунава чини 700 километара дуг „зелени појас" који повезује готово милион хектара вредног подручја и представља један од најважнијих еколошких коридора у Европи. Невладине организације и државне институције раде на заштити тог јединственог подручја скоро 25 година, а сада се предузимају завршни кораци, те је у свим земљама у току или је већ завршен процес службене номинације за проглашење резервата биосфере.

Здрави и динамични речни екосистеми пружају бројне добробити за локално становништво, могућности за одржив живот и привређивање, уз коришћење ресурса као што су чиста вода, риба и дрво; природно окружење пружа основу за туризам и рекреацију. Осим тога, природна поплавна подручја уз реке штите становништво и насеља ублажавајући негативне ефекте високих вода током поплава. Како би се одрживо управљало тим прекограничним добром, које  чува бројне угрожене врсте (орао белорепан, црна рода и многе друге), заштићена подручја треба да ускладе праксе управљања којима ће осигурати еколошку целовитост и транснационалну повезаност екосистема.

„У заштићеним и подручјима мреже Натура2000 дуж Резервата Мура-Драва-Дунав постоје различите праксе управљања, док управљачи тим заштићеним подручјима немају пуно могућности за редован међусобни контакт и размену искустава. Као решење за превладавање тих препрека осмишљен је пројекат coop MDD, који окупља представнике заштићених подручја", објаснила је Магдалена Њагнер, координаторка пројекта из WWF-а (World Wide Fund for Nature - Светски фонд за природу). Тако би се успоставила дуготрајна прекогранична сарадња и заједнички приступ обнови и управљању речним пределима у ТБР МДД-у (Transboundary Biosphere Reserve Mura-Drava-Danube - TBR MDD), што је важно за заштиту и очување природне динамике река и услуга екосистема.

Дуж Резервата „Мура-Драва-Дунав" биће успостављена мрежа од осам „школа на реци", које ће понудити подршку еколошкој едукацији школске деце и локалног становништва кроз иновативне садржаје и искуства. Програм ће подстаћи разумевање важности заштите природних вредности „Европског Амазона".

Татјана Арнолд Сабо из Јавне установе за управљање заштићеним деловима природе и еколошком мрежом Вировитичко-подравске жупаније (где је и службено отворен овај пројекат), подсетила је на то да су Мура, Драва и Дунав прекограничне реке и да њихова вода и седименти пролазе кроз различите државе и често теку дуж граница. Истакла је: „Како природа не познаје границе, нити врсте које настањују ова поплавна подручја не маре за националности, морамо успоставити ефикасну прекограничну сарадњу са циљем заштите изузетне природе овог краја и добробити које она пружа за локално становништво."

Партнери су свој први састанак искористили и за први састанак управљача заштићених подручја унутар тог резервата биосфере, како би дефинисали највеће препреке за осигуравање динамичног прекограничног речног коридора и почели да раде на заједничким решењима и приступима на подручју просторног планирања, управљања водама, пољопривреде, шумарства, лова и риболова.
Партнери у пројекту из Србије су Покрајински завод за заштиту природе и ЈП „Војводинашуме", а пројекат подржава и Градска управа Града Сомбора.

Приредио: Бранислав Јарић 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи