Насина студија побољшала прогнозу кретања арктичког леда

Због загревања Земље, последњих деценија се на Арктику смањују површине под ледом. Штавише, пошто лед почне да се топи у пролеће, научници сваке године имају проблем да тачно процене колико леда ће нестати током сезоне топљења. Захваљујући новом Насином моделу који се ослања на сателитска мерења, истраживачима је омогућено да праве боље процене.

Насина студија побољшала прогнозу кретања арктичког леда Насина студија побољшала прогнозу кретања арктичког леда

За бродарске компаније и становништво које живи у тој области и лови на леду, врло је важна информација - колико леда ће се отопити од пролећа до јесени. Многе биљке и животиње директно зависе од леденог покривача на Арктику. Несигурне временске прилике у пролеће и лето прави су изазов за одређивање временске прогнозе.

Помоћу сателитских података који мере морски лед на Арктику од 1979. године, научници могу лакше да израчунају трендове кретања леда у тој области. Да би прогнозирали како ће се понашати ледени покривач на Арктику наредне године, научници су користили неколико приступа. Најједноставнији је био да прате дугорочне трендове. Други приступ је подразумевао да анализирају физичке карактеристике леденог покривача у сезони топљења, и да покушају да процене да ли ће се количина леда у септембру мање или више поклопити са дугорочним трендовима.  

Студија је користила сателитска мерења леденог покривача и почетка његовог топљења. Пронађено је да је прогноза која се ослањала на почетак топљења - време када морски лед почне да се топи и кад почиње да се појављује отворена вода - тачнија у рано пролеће, док су предвиђања базирана на посматрању леденог покривача тачнија од јуна надаље. Модел укључује више информација у реалном времену о топљењу морског леда и кретања области са отвореном водом дуж целог Арктичког океана и околних области.  

 

Приредио Бојан Главонић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи