Повратак папиру и оловци?

Научна истраживања последњих година показују да писање оловком и додир са папиром имају свој значај у процесу учења и у раду. Док технологија обезбеђује предност у неким пословима, појавила се и запитаност – да ли је дигитално преоптерећење добро?

Нова популарност оловке?

Многи људи се данас враћају писању оловком и подвлаче текст бојицама. Упркос умножавању и ширењу смарт апликација, враћање неким старим идејама стиче популарност.

Студија из 2010. године са Универзитета Сан Дијего у Калифорнији сугерише да уносимо скоро три пута више информација него што смо то чинили шездесетих година. Офком (Ofcom) из Велике Британије износи податак да 60% испитаника сматра да је зависно од мобилних или компјутерских уређаја, а установљено је и да смо дуже на интернету него што бисмо хтели.

Дакле, да ли претерујемо и да ли екрани превише утичу на нашу пажњу? Могуће. На пример, неке студије указују на то да истовремена изложеност мноштву информација делује лоше на функције мозга.

Још нека истраживања показују да оловка и папир имају предност над тастатуром. Истраживање које је урађено на Универзитету Принстон и Универзитету Калифорније у Лос Анђелесу (2014), показује да је оловка заиста моћнија од дигиталних уређаја. Према резултатима три студије, студенти који су користили лаптопове давали су лошије одговоре на концептуална питања него они који су „хватали белешке" записујући оловком.

Они који су записивали оловком боље разумеју садржаје које су учили и сећају се боље јер су морали да „обраде" податке док су писали, а не само да их буквално „прекуцају". Још једна студија (објављена у Journal of Applied Cognitive Psychology), показала је да људи који црткају и записују могу боље да се сете сувопарних информација.  

Ситне предности

Уз ширење нових технологија које су специјално конципиране да подигну продуктивност и ефикасност, шта је трајна предност једноставнијих начина записивања? За почетак, нотес никад неће остати без батерије, а екран се неће укочити 'на пола посла'. Не можете случајно обрисати нешто. Не узнемирава вас сталним контактом са друштвеним мрежама и ажурирањем електронске поште. Можете на њему скицирати или нацртати дијаграм или илустрацију која понекад вреди хиљаду речи.

Умрљане руке

Записивање утиче на креативност. Бити иновативан и креативан значи „умрљати руке" - осећај који недостаје када користите дигиталне уређаје, каже Арвинд Малхотра, професор на Универзитету Северне Каролине.

„Истраживање је такође показало да сензори за тактилну перцепцију имају тенденцију да стимулишу делове мозга који су повезани са креативношћу. Дакле, то што нешто додирнете и осетите док нешто градите физички има директне везе са креативношћу", каже професор Малхотра.

„У скоро 80% радних просторија које сам посетио, а реч је о веома креативним фирмама, користе се беле табле" - тврди професор и додаје - „у готово свим високотехнолошким компанијама, онима које праве дигиталне хардвере и софтвере, беле табле су и даље доминантан метод за креативну стимулацију и сарадњу."

 

Приредила Валентина Делић

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи