Јестиво цвеће – нови симбол на нашем тањиру

Јестиво цвеће последњих година краси специјалитете елитних ресторана, а однедавно је доступно и у нашим продавницама. Представља нову инспирацију за креативне кулинаре и естете, али има, такође, хранљива и лековита својства. Занимљиво је упоредити како су га употребљавали у древним културама, а како га користе у савременом француском ресторану.

Јестиво цвеће појавило се на нашем тржишту као нова егзотична инспирација, намењена креативним кулинарима, „авантуристима у гастрономији", који цене нове укусе и улажу у посебну естетику јела. У разговору са нутриционистом Милком Раичевић сазнајемо да поједине врсте цвећа имају вишеструка лековита својства, а чувени кувар и власник познатог француског ресторана Паскал Осињак открива нам које се цвеће највише цени у гастрономској традицији северозападне Француске. 

Цвет је моћан симбол, познат у бројним културама и цивилизацијама. Носи снажну поруку, представља божји дар, израз неисказивог, па је, кроз разне друге уметности, постао и важан мотив у свету кулинарства. У савременој гастрономији цвеће означава дар природе, враћање коренима и аутентичним, изворним укусима. 

За престижне ресторане и иновативне домаћице

Јестиво цвеће увози се за наше тржиште из Холандије, а у ексклузивним радњама се могу наћи каранфили, невен, дан и ноћ, цвет тиквице, лаванда, бела рада, поточарка, ружа, хризантеме, маслачак. Никола Папак, менаџер компаније „Делез Србија", каже да је производ намењен „престижним ресторанима и домаћицама које су спремне за иновације", а треба да понуди нову димензију у изгледу хране, али и у њеном укусу.
У разговору са Николом сазнајемо да су салате од јестивог цвећа постале прави тренд јер изгледају врло необично и атрактивно, имају посебну арому и представљају здрав оброк. 

Украс, али и лек

Ружа је била омиљен цвет алхемичара, сунцокрет је у Кини сматран за храну бесмртности, а у јапанској култури верују да хризантеме омогућавају дуговечност. Лишће локвања се давало женама после порођаја, давало им је снагу док су дојиле. Орхидеје су употребљаване за лечење неплодности, а божур је био универзалан лек.
Милка Раичевић, ароматерапеут и нутрициониста Дома здравља „Палилула", упутила нас је у лековита својства каранфила и лаванде. Говорећи о значају лаванде, истакла је: „На латинском lavare значи прање, купање, прочишћење, што говори да биљка окрепљује тело, даје снагу, смирује дух, чисти лоше мисли и све више је заступљена у кулинарству због своје лековитости, боје и ароматичности". Саветује се људима који имају проблеме са варењем, јер има антисептичка и антибактеријска дејства. Делотворна је у лечењу свих бактеријских и гљивичних инфекција коже. Познато је да умирује, те се препоручује људима који имају несанице или се боре са депресијом и анксиознозним стањима. У Италији је посебно цењен мед од лаванде, јер у врло малим количинама даје јелу аутентичан мирис и изражајан укус, а лечи анемију и регулише крвни притисак. 

Каранфил помаже у лечењу бројних здравствених тегоба - користи за лечење инфекција уринарног тракта, умирује екцеме, убрзава циркулацију крви, смањује стрес, снижава температуру, помаже код бактеријских инфекција и убрзава перисталтику танког црева.

Укус лала у чувеном француском ресторану

У жељи да сазнамо како се цвеће употребљава на светској гастрономској сцени, разговарали смо са Паскалом Осињаком, познатим куваром и власником француског ресторана „Клуб Гаскон" (Club Gascon). Ресторан се налази у Лондону, где је врло популаран јер промовише аутентичне специјалите из северозападне Француске, а о квалитету услуге сведочи Мишленова звездица, коју је добио 2002. године.

Када смо упитали Паскала које се ароматично биље највише користи у кухињи северозападне Француске, указао нам је на чувене љубичице Тулуза, боровину и сунцокрете. Цвеће у ресторану је, каже Паскал, увек ефектан лајтмотив и оплемењује и ентеријер и јела на посебан начин.

Данас највише воли да користи лале: „Волим да јелима додајем лале јер имају укус шпаргли, а могу се припремити за два минута на пари, са било којим кремом. Уз то, сезона лала траје од октобра до јуна - то је доступан, квалитетан производ који и изгледа невероватно."

 

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи