Музика и спорт

Убацивање лоптице у рупу на терену за голф може бити знатно успешније – ако слушате џез музику, показало је истраживање на Универзитету Кларксон у Потсдаму.

Показало се да слушање разних музичких жанрова позитивно утиче на спортска достигнућа, а џез је најефикаснији у контроли финих моторичких радњи у голфу, изнето је у студији објављеној у часопису намењеном унапређењу спорта.

У истраживању су учествовала 22 универзитетска голфера из прве поставе универзитетског тима. Младићи су имали у просеку 20 година и најмање су осам година тренирали тај спорт. Сваки од њих имао је право на серију од шест покушаја, која је обухватала пет лаганих удараца непосредно близу рупе, на четири означене локације.

Од њих је тражено да изводе серије удараца случајним редоследом, при чему некима од њих није пуштана музика, а другима су пуштани разни жанрови, међу којима су били класична музика, кантри, рок, џез и хип-хоп, односно реп, док су покушавали да убаце лоптицу у рупу.

Ово необично истраживање водио је професор Универзитета Кларксон Али Булани, у сарадњи са неколико професора и студената са различитих универзитета. Он наводи да музика може да побољша учинак и у другим спортовима. Тако кантри побољшава ударце у бејзболу и крикету, реп скок-шутеве у кошарци, а трчање подстиче - музика чији се темпо убрзава.

Међутим, позитивно дејство музике у контроли финих моторичких покрета било је досад непознато. Њихово истраживање је први корак у проучавању овог занимљивог и мало познатог подручја.

Приредила Татјана Цвејић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи