Парна кочија

Никола Жозеф Кињо, војни инжењер који је после службе у аустријској војсци постао учитељ у Паризу, познатији је ипак као проналазач. Изумео је прво возило на сопствени погон, а модел аутомобила са три точка назван је „парна кочија“.

Француски проналазач Никола Жозеф Кињо рођен је на данашњи датум - 26. фебруара 1725. године у Мези.

Дизајнирао је аутомобил који је први пут тестиран 1769. године. Модел је имао три точка и назван је „парна кочија". Кињо је користио клипни уређај за претварање парног кретања у кружне покрете помоћу рачног система.

После успешних тестова почео је да ради на другом прототипу возила.

Прво возило је требало да има брзину од три миље на сат како би могло да прати пешадију, уз оптерећење од пет тона.

Други прототип је дизајниран тако да има довољно аутономије, те за разлику од првог, није морао да се зауставља на сваких 15 минута ради сипања воде.

Његова носивост је износила четири тоне, а могао је да постигне брзину од око осам километара по часу.

Празно возило је тежило око две и по тоне, имало је три точка а у предњем делу су се налазили парни котао и механизам за покретање.

Услед неравномерног распореда тежине возило је било нестабилно; перформансе котла су биле такође лоше - требало је палити ватру на сваких петнаест минута, што је значајно успоравало возило.

Оригинални прототип се тренутно налази у париском Музеју уметности и заната, у прилично је добром стању а неки делови су му замењени у 19. веку.

Иако као експонат има „најбољу негу", немогуће га је покренути пошто су му точкови врло крхки.

Приредила Маја Стојановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи