Боравак у свемиру утиче на гене

Поређење генома идентичних близанаца, од којих је један провео готово годину дана у свемиру, омогућава истраживачима НАСЕ да установе како дужи боравак у свемиру утиче на гене.

Пензионисани астронаут Скот Кели одабран је да борави у Интернационалној свемирској станици од марта 2015. до марта 2016. године. За то време његов брат Марк, идентични близанац, такође пензионисани астронаут НАСЕ, водио је нормалан живот на Земљи. За то време истраживачи дванаест универзитета анализирали су њихове биолошке узорке.

Истраживања су показала да су теломере Скота Келија, након једногодишњег боравка у свемиру, супротно очекивањима биле нешто дуже. После краћег боравка на Земљи, Скотови хромозоми вратили су се на „земаљску дужину". Теломере су делови ДНК који штите наше хромозоме, и последњих година истраживачи њихово скраћивање повезују са старењем.

„Пре него што се одлучимо да шаљемо људе на дуже експедиције на Марс, морамо бити упознати са оним што се дешава на нивоу ДНК током дужег боравка у свемиру", сматрају истраживачи.

Тестови су показали да су код близанаца били активни различити гени, утврђен је различит састав молекула рибонуклеинских киселина у њиховим ћелијама, као и смањена метилација дезоксирибонуклеинске киселине близанца који је боравио у свемиру. Запажена је и промена у саставу бактерија у његовом систему за варење.

У наредним месецима НАСА ће објавити резултате осталих физиолошких и психолошких тестова  Скота и Марка Келија.

Приредила Марија Стевановић

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи