Мистериозни кругови амазонске прашуме

Познато је да амазонска прашума чува разне древне тајне, па тако и скорашње откриће бројних мистериозних кругова представља праву енигму за истраживаче.

У амазонској прашуми пронађено је више стотина мистериозних кругова. Досад су били покривени дрвећем, али уклањањем шума постали су видљиви. Иако се мало зна о њиховој примени, својом необичном геометријском структуром упоређују их са Стоунхенџом, а нагађа се да су настали као место ритуалног окупљања.

Према тврдњама истраживача из Бразила и Велике Британије, кругови се налазе у западном делу Амазона и нису толико „нетакнути" као што се претпостављало. Чињеница да таква појава лежи скривена вековима испод праве прашуме оспорава мишљење да су амазонске шуме остале нетакнути део екосистема, сматра др Џенифер Ватлинг, која истражује ту појаву у оквиру Музеја за археологију и етнографију у Сао Паулу. „Желели смо да утврдимо да ли је регион већ био пошумљен кад су цртежи на тлу направљени и до које су мере људи утицали на настанак кругова", објашњава др Ватлинг, уверена да упркос бројности кругова, шуме у прошлости нису биле крчене онолико колико су последњих неколико година.

Научници су реконструисали шест хиљада година вегетације и утврдили да су људи миленијумима стварали мале, привремене чистине за изградњу те тајанствене структуре, а анализом фитолита, фосилних остатака биљака, могли су да процене колико је шуме изгорело у том периоду, преноси Дејли мејл.

Истрага је открила да домороци нису спалили велику површину шуме већ су се концентрисали на економски вредне врсте дрвећа, на пример палме, претварајући своје окружење у „праисторијски супермаркет". Докази да су амазонске шуме биле 'под руком' староседелаца много пре контакта са Европом нису оправдање за неодрживо коришћење земљишта које се, нажалост, практикује данас. Уместо тога, др Ватлинг сматра да би докази требало да истакну генијалност некадашњег поступања са природним ресурсима које није довело до деградације шума. Површина мистериозних кругова износи тринаест хиљада квадратних километара а налази се у бразилској држави Акре, на западу базена Амазона, уз границу с Перуом и Боливијом.

 

Приредио Бранислав Јарић 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи