Ко не полуди тај није нормалан

Већина људи током живота има неке психолошке поремећаје, попут анксиозности или депресије.

Ко не полуди тај није нормалан Ко не полуди тај није нормалан
Најновија студија са Новог Зеланда показује да само мали број људи у периоду између 11. и 38. године живота остаје ментално апсолутно здрав. Већина има неку врсту поремећаја, било да је реч о тренутном поремећају било о оном који се лечи дужи временски период.

Истражиње које је спроведено на узорку од скоро хиљаду испитаника показало је да само 17 посто њих није имало промене у понашању, и то у периоду између детињства и средњих година. Истраживање је објављено у фебруарском издању часописа посвећеном абнормалној психологији.

Најчешћи проблеми са којима се људи суочавају јесу депресија и анксиозност. За многе је тај ментални поремећај нешто што се деси попут прехладе, бронхитиса или било које друге уобичајене болести са којима се сусрећемо током живота. Коаутор на том пројекту психолог Џонатан Шафер, са Универзитета Дјук, истиче да се многи од пацијената брзо опораве.
Код 41 процента пацијената болест може да потраје неколико година. Код њих је често уочен биполарни поремећај.

Шафер је са колегама установио да су здрави испитаници ретко изражавали негативне емоције, да су имали много пријатеља и показивали јаку самоконтролу.

Испитаници који су имали ровитије ментално здравље имали су и у породици рођаке који су се суочавали са сличним менталним проблемима.

Велики ментални поремећаји уочени су код становника Швајцарске, Новог Зеланда и САД, док је 1962. године велики број менталних проблема и поремећаја био присутан код становника Менхетна.

Обично се мисли да људи који су образованији, са добрим, сигурним и боље плаћеним  пословима - имају и боље ментално здравље. Међутим, студија показује да сигурност и новац не гарантују, како каже психолог Шефер, и здраво ментално стање.

Штавише, тај проценат се у развијеним земљама попут Швајцарке, Новог Зеланда и САД креће између 61 и 85 процената.

Претпоставке да је стање међу становништвом на глобалном нивоу такво, биле су већ и раније познате. Ова научна студија заправо је потврдила бројне досадашње анализе.

Психијатар епидемиолог Роналд Кеслер сматра да је број оболелих можда и много већи од онога што претпостављамо због тога што нико нема потпуну евиденцију оболелих.

Приредила Јасмина Вујновић Милошевић

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи