Зашто лажемо

Да ли је лаж грех који треба осудити, или представља само другачију верзију истине? Иако имају кратке ноге, лажи су превалиле дуг пут од времена Адама и Еве, стигавши до наших дана неокрњене моћи. Било да су ситне или задивљујуће, изречене са злом или најбољом намером – остају саставни део нашег живота.

Лепеза лажи је веома шаролика, али је изузетно битно да знамо узрок лагања. Сви користимо лажи, било да су мале или велике, добронамерне или с мање добрим намерама. Зато их не треба 'сатанизовати', већ тежити разумевању њиховог порекла. Само тако их можемо користити.
Несигурност је заједнички елемент свих лажи, страх од откривања истине, признавања слабости, грешака... Несигурне особе, било да је то одраз њиховог карактера, било последица неприлика у којима су се нашле, бране се измишљањем и лагањем. Самим тим се не може рећи да лаж може бити случајна. Заправо, она је често сигнал невоље и жеље да се задржи лични простор у који нико са стране не може продрети. Може бити инструмент игре, завођења: људи понекад лажу да би изазвали љубомору партнера или да би у нечијим очима били бољи и интересантнији...

Ни за добронамерне лажи ни за оне „из љубазности" не може се рећи да су усмерене само ка томе да не увреде. И оне нам служе да избегнемо суочавање са непријатношћу или са болом друге особе.
Поставља се питање: Зашто деца често лажу?
Психолози сматрају да су лажи и измишљање основни елементи развоја. Служећи се лажима деца испитују границе своје аутономности и откривају да одрасли нису свемогући и да не знају баш све.

Посежући за лажима, било да се иза тога крије најбоља намера, било да су разлози друге природе, ми показујемо да смо лукавији него други и на тај начин себи дајемо за право да сакријемо од других оно што би они морали да знају. Али то има има и ону другу страну, а то је да, хтели или не хтели да признамо, када лажемо, сви се помало стидимо.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи