Дизајнер у подводном свету

На свечаном отварању Галерије „Пресек“ у Школи за дизајн у Београду представљени су радови бивших ученика те школе, а садашњих професора универзитета и светски признатих уметника. Између осталих експоната, изложен је и експонат кућишта подводне камере аутора Милана Јовановића, чији је рад врло цењен у свету индустријског дизајна.

Милан Јовановић је бивши ученик Школе за дизајн где је стекао основе индустријског дизајна. Своје образовање наставља на Факултету примењених уметности, на Одсеку за унутрашњу архитектуру. Међутим, љубав према индустријском дизајну је превагнула и даље професионално образовање и усавршавање стицано у Сједињeним Државама и Италији, резултирало је бројним професионалним ангажманима и признањима у сфери индустријског дизајна.

Како се индустријски дизајнер нашао у улози дизајнера, истраживача и иноватора у области производње ронилачке опреме?

- Моја највећа љубав и хоби, којим се бавим скоро 24 године и посао дизајнера - једноставно су се склопили и омогућили ми да радим за једну од најреномиранијих светских фирми за подводна кућишта, а то је Субал из Аустрије.

Колико је трајао процес дизајнирања кућишта?

- Рад на дизајнирању једног оваквог производа тешко је одредити јер зависи од више фактора. Углавном су у питању кратки рокови јер када камера или фото-апарат изађе на тржиште, ми имамо највише месец дана да завршимо комплетан производ. Ако то не завршимо у тако кратком року, а наша конкуренција то успе - у великом смо проблему. Постоји тим стручњака који ради на сваком кућишту. То није много људи, углавном су то инжењери, а ја се једини бавим индустријским дизајном.

Укратко, како је изгледао процес рада?

- Када се добије камера, ради се три-де (3D) скен камере и онда се у односу на тај скен гради кућиште изнутра ка споља. Прво се постављају полуге које ће физички притискати и померати све што се налази на фото-апарату или камери, а касније се ради све ка споља и долазимо до тога како ће изгледати само кућиште.Тешко је одредити и рашчланити који је искључиво мој део посла. Оно што споља видите, како кућиште изгледа - то је мој део посла а, оно шта се дешава унутра - нешто је моје, а нешто дело мојих колега инжењера. Не улазимо сувише једни другима у стручне области, свако ради свој посао, али сви радимо тимски, јер једино тимски можемо доћи до квалитетног производа.

Колико је Ваше ронилачко искуство имало утицаја на стварање овог кућишта?

- Па, у принципу, много. Морате да имате искуство из фотографије и ронилачко искуство. Морате да знате како ће се одређено кућиште понашати под водом, у ком положају ронилац стоји када снима. Када ронимо ми смо често неутрално избалансирани, ако је кућиште сувише тешко или сувише лагано, ако је одређеног облика који би могао да нам смета - онда имамо проблем.

Како у дизајнирању производа помирити уметност и функционалност?

- Сам дизајн кућишта је изузетно важан и знатно утиче на продају производа. Што је ефектнији дизајн, боља је продаја, али наравно, не можемо правити неке дизајнерске егзибиције које ће ићи науштрб функционалности - то све мора бити уклопљено.

По чему се ово кућиште разликује од осталих?

- Када се ради кућиште за подводну камеру, посебно се води рачуна о квалитету материјала. Свако кућиште се израђује из блока алуминијума, нема никаквог ливења и на тај начин се избегава ризик од микропукотина које би могле да ослабе структуру материјала. То је веома важно јер је радна дубина ових кућишта 70 или чак 120 метара, што подразумева изузетно висок притисак. Једино на тај начин можемо да будемо сигурни да је камера, која је иначе изузетно скупа, безбедна. Да смо успели у дизајну и конструкцији говори и податак да се Субалово кућиште налази у рукама познатих сниматеља широм света.

Приредила Блаженка Бијелић

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи