На трагу савршене поп песме

Научници лондонског Колеџа Империјал можда су на трагу стварања савршене поп песме, захваљујући компјутерском програму направљеном по узору на природну селекцију и Дарвинову теорију.

Компјутерски програм настао по узору на Дарвиново учење о природној селекцији, и музички укус 7.000 корисника сајта који су научници користили у сврху свог истраживања - могу бити пут ка стварању савршеног поп звука, према истраживању објављеном у часопису „Proceedings of the National Academy of Sciences".

Научници тог колеџа смислили су начин стварања музике из звукова, без учешћа композитора. Програмирали су компјутер да ствара низове случајних звукова, и анализирали мишљење музичких потрошача - који им се звукови највише свиђају. Резултат је - музика саткана од софистицираних акорда и ритмова налик на данашњу поп музику.

Научници су тестирали теорију да језик, музика и уметност уопште еволуирају на основу Дарвинове теорије, слично живим бићима. Они су симулирали ову „културну еволуцију" помоћу 7.000 гласова корисника интернета, у експерименту који је осмишљен да одговори на неколико питања: може ли музика да постоји а да није производ свесног стваралачког чина; ако је тако, како би та музика звучала?

Један од учесника истраживања, професор Арманд Лерој, наводи да је музика настала кроз традицију и континуитет музичких генија: „Бах је предао бакљу Бетовену, који ју је дао Брамсу; Ленон и Макартни су је дали Галагеровима (Oasis) који су је предали Крису Мартину (Coldplay). Али да ли је то заиста оно што покреће музичку еволуцију? Запитали смо се - да ли је избор потрошача-слушалаца права сила која покреће промене у музици?

Милион избора је милион креативних чинова. Као што је природна селекција креирала живот на земљи, тако би требало да је могуће створити селекцијом идеалну поп песму, закључак је овог истраживања.

У овом истраживању, компјутерски алгоритам под називом DarwinTunes подржава 100 низова музичких фраза од по осам секунди, а слушаоци су их вредновали оценама од један до пет. Алгоритам је потом спајао десет најбоље рангираних, упаривао их као „родитеље" а затим мешао поједине музичке елементе парова да би добио 20 нових низова. Њима су замењивани првобитни „родитељи" и мање задовољавајући „парови".

Овај процес представљао би једну „генерацију" музичке еволуције. У време објављивања, DarwinTunes је еволуирао кроз 2.513 генерација.

Приредила Татјана Цвејић

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи