Поводом Светског дана влажних станишта

Иако кључна за наш опстанак, влажна станишта су под великом претњом ‒ открива Црвена листа европских станишта.

Поводом Светског дана влажних станишта Поводом Светског дана влажних станишта
Први пут је урађена свеобухватна процена европских станишта, која пружа јасну слику стања 490 станишта у 35 држава широм Европе. На Црвеној листи европских станишта, чију је израду подстакла Европска комисија, радило је више од 300 стручњака који су проценили тренутно стање природних и полуприродних копнених и влажних станишта. Резултати процене откривају да је више од трећине копнених станишта угрожено ‒ више од три четвртине тресетишта, више од половине травнатих станишта, и скоро половина језера, река и обала у Европи. Статус шума, вресишта и камењара је нешто бољи, но ништа мање забрињавајући. Улога природних станишта је вишеструка, и данас постоје јасни показатељи њиховог значаја у пружању бројних добробити људској заједници.

Обележавање Светског дана влажних станишта, ове године посвећено је улози коју она имају у смањењу ризика од природних непогода. Влажна станишта представљају природни штит за становништво које је изложено разарајућем ризику од поплава, суша и снажних олуја.

„Влажна станишта се сврставају у најзначајнија природна подручја у смислу очувања биолошке разноврсности, еколошке продуктивности и ублажавања последица екстремних временских непогода. Учестале природне катастрофе у региону у последњих неколико година могу се у знатној мери ублажити или избећи мудрим управљањем рекама, приобаљем и плавним долинама. Ипак, сведоци смо све већег притиска на та вредна станишта и њиховог континуираног нестајања", рекао је Борис Ерг, директор IUCN канцеларије за Источну Европу и Централну Азију. Научници упозоравају да влажна станишта губимо брже од било ког другог екосистема. Последњи подаци кажу да је у прошлом веку нестало чак 64%, а да сваке године изгубимо 1% оних преосталих. Она се исушују и мењају као резултат развоја производње, растуће потребе за обрадивом земљом и урбанизације.

Методологија на основу које је израђена Црвена листа европских станишта заснива се на категоризацији и критеријумима IUCN Црвене листе екосистема, која представља глобални стандард за процену ризика по екосистеме: указује на оне који су под највећим ризиком губитка биодиверзитета и нестајања, подиже свест о претњама и могућим последицама које би њихова деградација имала за човека, док истовремено описује на који начин побољшано управљање екосистемима смањује ризике од природних непогода и јача отпорност и прилагођавање природним променама.

Поред тога што су дом хиљадама биљних и животињских врста, европска станишта пружају важне услуге екосистема као што су заштита земљишта, похрањивање угљен-диоксида и ублажавање глобалног загревања. Нажалост, пропадају и по обиму и по квалитету из више разлога, а многи угрожавајући фактори су у порасту. Интензивна пољопривредна производња и напуштање традиционалне испаше, исушивање и загађење, инвазивне врсте биљака и животиња, ширење насељених подручја (а са тим у вези и развој инфраструктуре) истовремено угрожавају копнена станишта. На мору су најизраженији: загађење, засићење хранљивим материјама, штетни начини риболова, као и регулација и изградња обалних подручја. Штетни ефекти климатских промена ће се временом увећавати, а већ су видљиви у неким морским и копненим екосистемима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи