Хајде да... разговарамо о неформалном образовању

У организацији групе „Хајде да...", у Сремским Карловцима се од 3. до 11. фебруара одржава семинар „Преиспитивања неформалног образовања у Европи", који је окупио практичаре из Финске, Летоније, Хрватске, Македоније, Албаније и Србије. Циљ семинара је да се размене искуства у контексту неформалног образовања, заузме критички однос и предложе унапређења и проширења постојећих пракси.

Хајде да... разговарамо о неформалном образовању Хајде да... разговарамо о неформалном образовању

О учењу и образовању се већ дуго говори као о процесу који траје читавог живота, те не престаје по завршетку школовања у оквиру формалног образовног система. У животу се преплићу различити облици учења и образовања, а најчешће се издвајају формално, неформално и информално образовање.

Информално образовање чине сва искуства која стичемо у свакодневном животу (ствари које учимо у породици, од пријатеља...), а која доприносе нашој добробити и развоју. Школе и факултети су превасходно образовне, а онда и васпитне институције. Социјални аспект није у тој мери у фокусу као што је то овладавање знањем. Потребно је да се кроз структуриране програме говори и о односима међу људима, сарадњи и толеранцији, и то су постале важне теме програма у оквиру неформалног образовања.

Неформално образовање се стога односи на разне програме који доприносе повећању знања, али и развоју личних вештина (решавању конфликта, успешне комуникације...) или повећању квалитета живота (програми усмерени на смањење стреса, на пример). 

Неформално образовање се показало као флексибилније у погледу нових захтева тржишта, усмерених развојем привреде и технологије. Потребно је време да би се неко ново занимање појавило као „профил" унутар формалног система и до тада се обука нових кадрова обично спроводи у складу са потребама заједнице.

Учесници тих активности бирају програме у које ће се укључити и понекад имају могућност да утичу на динамику учења, као и на делове процеса. Такође, сам процес се делом прилагођава профилу учесника, па су се дуги низ година развијали  програми неформалног образовања у којима су лакше могли да учествују, на пример, млади са развојним тешкоћама. То не значи да ти програми немају јасне циљеве и структуру, већ су тако осмишљени и вођени да дозвољавају већу укљученост учесника.

До краја године биће одржано и неколико обука које ће помоћи младима да користе учење на даљину и сами креирају такве курсеве, а биће организована и међународна конференција о месту учења на даљину у раду са младима. Пројекат је финансијски подржан кроз програм Европске уније Еразмус плус.

 

Приредио Бојан Главонић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи