Сликари, ратници, сведоци

Српска академија наука и уметности и Музеј савремене уметности у Београду приређују изложбу дела сликара и фотографа у српској војсци „Сликари/Ратници/Сведоци“ поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата.

У оквиру сарадње Музеја савремене уметности и Галерије Српске академије наука и уметности, првог фебруара у Галерији САНУ отвара се изложба „Сликари/Ратници/Сведоци", посвећена обележавању стогодишњице Првог светског рата.

У оквиру изложбеног пројекта биће представљено више од стотину слика службених ратних сликара, исто толико фотографија службених фотографа српске војске, дописника и фото-аматера, али и сликарки, добровољних болничарки, као и дела других уметника учесника у рату, било у својству војних обвезника било добровољаца.

Поставка на најбољи начин осликава велику, разнородну и динамичну уметничку сцену у Србији с почетка 20. века, саздану на немогућој контрадикторности. У катаклизми ратног вихора и страдања догодио се уметнички процват достизањем врхунаца сликарског стила у избеглиштву ‒ специфичног српског импресионизма.

На изложби ће бити представљена дела из више музејских и документацијских збирки, као што су: Музеј савремене уметности, Војни музеј, Музеј града Београда, Народни музеј у Смедеревској Паланци, Завод за заштиту споменика културе града Београда, Народна библиотека Србије, Библиотека Српске академије наука и уметности, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић", Галерија Матице српске Нови Сад, Народни музеј Шабац и Народни музеј у Београду, и ексклузивно ‒ Краљевски ратни музеј у Лондону (Imperial War Museum London) и Уметнички музеј у Милвокију (Milwaukee Art Museum).


Биографије ратних сликара и фотографа

Изложбу прати вишејезични каталог са студијским текстовима на српском, енглеском, француском и руском језику. Поред општег текста каталога, контекстуално конципираног, шири контекст уметничким дешавањима дају и текстови каталога из области историје фотографије, српске књижевности ратног периода, као и историографски текст о српским избеглицама током Првог светског рата. Посебан допринос чини сегмент каталога са често романескно интонираним, потресним биографијама ратних сликара и ратних фотографа.
Аутор целокупног пројекта је Жана Гвозденовић, аутор сегмента о ратним фотографијама је Милена Марјановић, а дизајн потписују Ненад Марковић и Андреја Њежић.
Изложба ће трајати до 2. априла 2017. године.

Приредила Маја Стојановић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи