Један поглед на судар две галаксије

Ова деликатна, чипкаста мрља у дубоком свемиру много је усковитланија него што се на први поглед чини. Позната као IRAS 14348-1447 – име делимично садржи и назив уређаја који ју је открио, инфрацрвени астрономски сателит (скраћеница IRAS) – та небеска појава је у ствари спој две гасом богате галаксије.

Један поглед на судар две галаксије Један поглед на судар две галаксије

Овај „уклети пар" настао је тако што су се галаксије у прошлости превише приближиле једна другој, гравитација их је привукла, и оне се уз огромно уништавање спајају у једно. Слику је забележила напредна камера за истраживања на телескопу Хабл.

Скупина IRAS 14348-1447 удаљена је од нас више од милијарду светлосних година. То је једна од гасом најбогатијих ултрасјајних инфрацрвених галаксија, класа космичких објеката који сјаје карактеристичним сјајем, и што је зачуђујуће, највећим делом у инфрацрвеним делу спектра ‒ скоро 95% енергије коју емитује IRAS 14348-1447  у крајњем је делу инфрацрвеног спектра!

Огромна количина молекула гаса унутар галаксије IRAS 14348-1447 подстиче њену емисију, и потиче бројне динамичке процесе док крећући се около захвата све око себе. Ти исти механизми  узрок су вртложења IRAS 14348-1447, њене етеричне појаве, и сјајних трагова и праменова који шибају из тела галаксије.

Приредио Бојан Главонић

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи