Досије Марс

Данас Марс делује као сув, прашњав и монотон пејзаж, али најновија истраживања геохемијске прошлости, рађена помоћу сонди „Спирит" и „Кјуриосити", умногоме су променила слику коју имамо о планетарном суседу.

Анализе које је сонда недавно послала указале су на присуство бора у стенама. Податак је посебно заинтересовао научнике јер се тај хемијски елемент обично налази близу токова подземних вода.

„Тамо где можемо наћи воду вероватно ћемо наћи и живот, зато је наш слоган ‒ увек прати воду", поручили су директори мисије на конференцији Америчке геофизичке асоцијације у Сан Франциску, где је вест објављена као „изузетно откриће".

На земљи се бор може наћи у сушним климатским условима где је вода испарила остављајући за собом сува корита. Еквивалент структуре земљишта где је овај елемент пронађен на Марсу била би калифорнијска Долина смрти, где се до пре неколико година бор могао наћи у сировом стању. 

„Већ неко време знамо да је кратер Гејл, где се Кјуриосити сада налази, био велико језеро, али је питање шта ће сонда открити пењући се на врх Шарп, који се некад налазио у његовом центру", истакао је Џон Гротинџер, професор геологије и један од руководилаца пројекта.

Научници верују да су талози бора поред планине Шарп настали по испаравању језера Геј.

Трагови хематита

На истом месту пронађен је и минерал хематит, који се попут бобица таложио у исушеном језеру. Тај минерал богат гвожђем обично се јавља у топлијим пределима, ипак, откриће на истом месту указује да се нешто заиста интригантно дешавало пре неколико милиона година.

„Варијације тих минерала и елемената указују на веома динамичан систем", истиче Гротинџер, и објашњава да су они у интеракцији и са подземним и са површинским водама. Вода утиче на хемију тла али при томе се и састав воде мења ‒ што је сложенија структура хемијских једињења већа је вероватноћа настањивости планете.

Ка разрешењу мистерије  

У научној заједници данас преовлађује мишљење да је Марс некад био погодан за живот. И после четири године сонда Кјуриосити наставља да пружа увид његову бурну прошлост. Иако још увек нема конкретних трагова живих организама, исушено језеро Гејл и планина Шарп биће додати на списак могућих места приземљења истраживачке мисије коју НАСА планира за 2020. годину.

Приредила Наташа Гоати

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи