Аустралијски „плес"

Сваког лета аустралијски континент се мало помера ‒ у просеку један центиметар ка северозападу а ниво воде на тој страни опадне два-три центиментра. Зими се дешава обрнуто ‒ континент се врати назад за један центиметар а ниво воде на југоистоку порасте до три центиметра.

 

Најновија студија, прва такве врсте, открила је узрок овог „плеса": велико померање огромне количине океанских вода између јужне и северне хемисфере.

Студија објављена прошлог месеца базирала се на десетогодишњем праћењу кретања океанских струја преко геостационарних сателита.

Кретање воде светских океана

Подаци који су пратили суптилне промене Земљиног гравитационог поља  показали су да током аустралијског лета ‒ зиме на северној хемисфери ‒ велике количине воде испаре нешто јужније од екватора. Испаравање воде, еквивалентно дубини два центиметра, преко широког завоја у јужном Пацифику незнатно подигне океанско дно, и то онај део на ком се налази Аустралија.

Због тога се Аустралија током лета на јужној хемисфери незнатно помери ка северозападу. Центар подизања земљине коре је у региону ближе јужном Пацифику, па је самим тим ниво мора на северозападу виши за неколико центиментара.

Шест месеци касније, кад струје са северне хемисфере врате воду на југ, Аустралија се помери на југоисток до следећег лета.

Студија је објављена прошлог месеца у научном часопису Journal of Geophysical Research. Ови подаци свакако ће допринети бољем разумевању узрока померања воде из океана и тога како те промене утичу на ценар масе наше планете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи