Мајке са ниским притиском чешће рађају девојчице?

Крвни притисак мајке може утицати на пол детета, сматрају научници. За потребе студије праћено је 1 411 Кинескиња које су планирале да затрудне.

Жудња за слаткишима, јутарње мучнине и „низак" стомак, како некада умеју да тврде наше баке, знак су да ће жена родити девојчицу. Нова студија доноси нам још једну занимљиву теорију о могућности предвиђања пола детета.

Научници у Канади су открили да крвни притисак жене мерен шест месеци пре зачећа може да укаже на то да ли ће се родити дечак или девојчица. Виши систолни крвни притисак је сигнал да се очекује дечак, док ниже вредности указују на долазак девојчице на свет.

Др Рави Ретнакаран, ендокринолог у болници Мaунт Сajнаj у Торонту, каже: „То сазнање показује да је крвни притисак жене пре трудноће један од раније непризнатих фактора који су у вези са полом бебе".

Нова студија је показала да је просечна вредност систолног крвног притиска (мереног пре зачећа) код жена које су родиле дечаке ‒ 106 mmHg , у односу на 103 mmHg за оне које су родиле девојчице.

Међутим, када дође до зачећа и жена остане у другом стању, пол фетуса је тада искључиво одређен X или Y хромозомима, објаснио је др Ретнакаран.

Коментаришући резултате студије, доктор је додао да је нижи крвни притисак могући показатељ физиологије мајке која је мање погодна за опстанак мушког фетуса, односно, да је организам мајке која има повишени крвни притисак пре трудноће мање погодан за опстанак женског фетуса.

Сумње у резултате

За потребе студије у Кини је праћено 1 411 жена које су планирале да затрудне. Њихов крвни притисак је проверен око 26 недеља пре зачећа. На крају, жене су родиле 739 дечака и 672 девојчице.

Анализом је тврђено да је систолни притисак био већи код жена које су родиле дечака него код оних које су добиле девојчицу.

Међутим, неки стручњаци су скептични по питању добијених резултата. Џефри Трев, консултант за репродуктивну медицину и хирургију у Хамерсмит болници у западном Лондону каже: „Нисам раније чуо нешто слично. Био бих веома изненађен да вредности притиска, које су иначе врло променљиве, могу да диктирају пол и то шест месеци пре зачећа. Код неких гмизаваца је на пример утврђено да пол може зависити од температурних колебања током развоја плода, али не и недељама пре оплодње".

Студија о утицају крвног притиска мајке на пол детета објављена је у америчком магазину који се бави хипертензиjом (American Journal of Hypertension).

Приредила Маја Стојановић

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи