Јога против болова

Ново истраживање обављено у САД показало је да упражњавање „лотос” позиције у јоги може довести до благог смањења болова у доњем делу леђа.

Истраживање о утицају јоге на бол урађено је у Сједињеним Америчким Државама, где је анализирано више од хиљаду мушкараца и жена који дугорочно пате од болова у доњем делу леђа.

Утврђено је да пацијенти који практикују древну индијску дисциплину имају већу вероватноћу да смање ниво боли и побољшају своју покретљивост.

Бол у леђима је узрок разних типова инвалидитета и утиче на квалитет живота скоро сваког десетог човека. Такође, већина болова у леђима има непознат узрок, што отежава лечење.

Британски Национални институт за здравље и лечење иначе сугерише лекарима да размотре предлагање различитих вежби у борби против болова, али у тим смерницама јога се не помиње.

Нова анализа 12 академских студија из Велике Британије, САД и Индије показује да би упражњавање јоге, за разлику од конвенционалних вежби, могло дати најбоље резултате.

Сузан Виланд са Универзитета за медицину у Мериленду каже: „Наши резултати показују да вежбање јоге може довести до благог смањења болова доњем делу леђа, али треба имати у виду да су ти резултати добијени након кратког периода праћења стања пацијената".

„Јога вежбе које смо практиковали током истраживања, водили су врсни професионалци са великим искуством", додала је др Виланд указујући на важност квалитета курса који пацијенти бирају и на обавезне консултације са специјалистима.

Приредила Маја Стојановић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи