Јапан лансира скупљач свемирског отпада

Рода или на јапанском Коунотори назив је возила које ће бити лансирано уз ракету H-IIB компаније Мицубиши ради скупљања свемирског отпада.

Са циљем да се направи што ефикаснији „скупљач" отпада из свемира, јапанским научницима из свемирске организације ЈАXА придружила се и једна компанија која се иначе бави израдом рибарских мрежа.

Засад је у току експериментисање са конопцима који би требало да повлаче свемирски отпад из Земљине орбите. Отпада има на тоне те закрчује најповољније путање око планете. Састоји се од старих сателита и одбачених комада ракета, а више од 50 година истраживања свемира довело је до тога да се тоне одбаченог материјала налазе стотинама километара изнад нас.

Од совјетског лансирања Спутњика давне 1957. године до данас ‒ све је више комада гвожђа које загађује Земљино небо. Стручњаци претпостављају да је у орбити остало више од сто милиона комада отпадног материјала, што би могло да представља опасност за другу опрему у будућности, због чега је потребно очистити простор око Земље што пре.

За чишћење орбите Јапанци користе електродинамичке каблове који су направљени од танких жица од нерђајућег челика и алуминијума. Замишљено је да се помоћу Роде причврсти један крај кабла за свемирски отпад и да кретање кроз Земљино магнетно поље производи електрицитет. Тај електрицитет би требало да успорава комаде гвожђа који би требало да падају све ниже док не изгоре у атмосфери и на тај начин буду уништени.

ЈАXА и јапански произвођач рибарских мрежа Nitto Seimo већ десет година раде на том пројекту.

Дужина каблова је сада 700 метара, али у будућности би требало да досегне и десет километара како би се лакше успорили већи комади отпада.

Приредио: Бранислав Јарић

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи