Наспавајте се!

Обично се током празника наш биоритам поремети, па касније одлазимо у кревет и касније се будимо. Када почне нова радна недеља, неретко се деси да имамо проблеме са несаницом. Стручњаци саветују да се у кревет одлази без мобилних телефона и лаптопова, да се љубимци држе ван спаваће собе и да се, зарад одржавања менталног здравља, спава од седам до осам сати у континуитету.

Према неким истраживањима, ношење чарапа у кревету може да помогне у очувању доброг сна. Нови извештај Глобалног савета за здравље мозга (GCBH) истиче значај спавања у очувању менталних функција, посебно у позном добу.

Стручњаци су дали списак савета који могу да допринесу дугом и непрекидном сну.

Саветују ношење чарапа у кревету да би се избегла хладна стопала која умеју да пробуде током ноћи. Такође, препоручују да кућни љубимци ноћу буду ван спаваће собе.

Стручњаци су такође саветовали уздржавање од хране, пића и алкохола три сата пре одласка на спавање и избегавање конфликта и расправа пре уласка у спаваћу собу.

Осим тога, важно је и да са собом у кревет не носите телефоне ни таблете. Најбоље је да пре спавања приуштите себи топлу купку, а ако волите да током ноћи у соби гори сијалица, изаберите оне са загаситим светлом.

Недостатак сна може довести до хроничних болести у познијим годинама ‒ доказале су бројне студије.

„Свако треба да има између седам и осам сати сна сваке ноћи", рекао је Хенри Стедман (Савети за здравље мозга), али и упозорио да је тај циљ све теже постићи са годинама живота.

Дужи периоди недостатка сна могу да повећају ризик од срчаних обољења, гојазности, дијабетеса, па и рака.

Веза сна са менталним здрављем 

Професор Џејмс Гудвин, један од истраживача у Савету каже да „многи спавање узимају здраво за готово", упозоравајући да се „морамо опаметити и озбиљно схватити чињеницу да је довољна количина квалитетног сна од кључног значаја за здравље".

Објашњава да је сан важан посебно за очување доброг здравља у каснијем животном добу, нарочито за правилно функционисање мозга. Његова порука за све је ‒ „ако желите да сачувате своју менталну оштрину и као пензионер, треба да озбиљно бринете о квалитету сна".

Гудвин додаје да проводимо доста времена гледајући у екране телевизора, телефона и лаптопова у кревету, и саветује да је најбоље да се решимо тих навика.

На дуже стазе, и пушење може утицати на сан. Одвикавање од пушења тако може да помогне у достизању квалитетнијег сна.

Излазак на отворено током дана и изложеност дневној светлости такође је од кључног значаја за спавање.

Још један од савета односи се и на избегавање „дремања" током дана. 

И можда најважније, у случају да се дуго мучите и не можете никако да утонете у сан, стручњаци препоручују да устанете из кревета, прошетате до терасе или прозора, удахнете мало свежег ваздуха, узмете који гутљај воде и тек после петнаестак минута се опет вратите у спаваћу собу.

Приредила Маја Стојановић 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи