Кафић уздравље

Научници са Оксфорда су потврдили: пиће са пријатељима у кафићу доприноси добром здрављу.

Празници увек са собом доносе богате трпезе и пиће, али и животна преиспитивања. Често се управо у тим данима осећамо усамљено и депресивно. Mедији упозоравају да треба водити рачуна о конзумирању алкохола и пића.

Најновија студија психолога са Универзитета у Оксфорду показала је да пиће у кафићу са пријатељима може да побољша опште здравствено стање појединца.

Људи који редовно посећују локални паб су срећнији, задовољнији и имају више пријатеља у животу, наводе истраживачи.

И док многе студије указују на чињеницу да је свакодневно конзумирање алкохола опасно по здравље, истраживачи мисле да пиће са пријатељима може да има важну улогу у побољшању социјалне повезаности, јачању осећаја припадности, осећаја задовољства и среће. 

Професор Робин Данбар са Одељења за експерименталну психологију Универзитета у Оксфорду каже: „Студија показује да посећивање локалних кафића директно утиче на социјалну повезаност, а то и те како повећава задовољство појединца".

Истраживања су, како наводи Данбар, јасно показала: као што похађање курсева плеса и певања ствара осећај задовољства тако и дружење у оближњем кафићу побољшава ниво среће. Наравно, у свему треба имати умерености, закључује оксфордски стручњак.

Лековиту традицију коју је народ вековима одржавао испијајући прву кафу или пиће са пријатељима кафани ‒ сада су потврдили и психолози познатог светског универзитета.

Приредила Јасмина Вујновић Милошевић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи