Божићни обичаји

У многим државама широм света најрадоснији хришћански празник је и верски и државни, у исто време. Према Грегоријанском календару Божић се слави 25. децембра, а према Јулијанском седмог јануара. Уз празник Васкрсења Христовог и Духове, Божић је највећи празник међу припадницима православне и католичке вероисповести. Претходи му Бадње вече, које представља последњи дан Божићног поста.

Према сачуваним историјским подацима Божић се званично слави од 336. године. До тада су Хришћани целог света празновали само Васкрс, будући да није јасно утврђено ког датума је Исус Христос рођен. А зашто баш 25. децембра, односно седмог јануара? Па, ни на то питање још нико није дао одговор. Једино са чиме бројни истраживачи повезују тај датум јесте да је тог дана у Старом Риму прослављан дан рођења Бога Сунца. Сматра се да су тадашњи црквени великодостојници, у жељи да укину тај пагански празник, увели хришћански празник рођења Исуса Христа.

У Србији се Божић традиционално обележава вековима и представља врло важан сегмент наше традиције. Претходе му Туциндан и Бадњи дан.

За Туциндан је везан обичај да никако не ваља тући децу, јер ће читаве наредне године добијати батине.

Бадњи дан је последњи дан Великог Божићног поста. У сеоским срединама наше земље се још увек одржао обичај сечења Бадњака, док је у градским срединама уобичајена куповина Бадњака на пијацама. Некада је домаћин са мушким главама из куће одлазио у шуму на Бадње јутро како би исекли Бадњак, док су домаћице остајале код куће како би је помеле и припреме трпезу за Бадњу вечеру. Постоји веровање да дрво са кога се сече Бадњак сме да се удари секиром само три пута.

Како је Исус рођен у штали на слами, тако је било обавезно да домаћин уз Бадњак унесе и сламу на којој су укућани седели. У неким крајевима се за Бадње вече не поставља сто, већ се једе на поду, који је прекривен сламом. Наравно, данас је тај обичај у градским срединама скоро потпуно ишчезао.

Трпеза за Бадње вече 

На столу се за Бадње вече обавезно нађе посна храна, попут: пасуља, рибе и разних посних колача, а  део Бадње вечери су и хлебови, који се месе само од брашна и воде и то за сваког од укућана посебно.

У неким крајевима, за мушкарце из куће се месе хлебови у облику кругова, док се за жене припремају хлебови у облику плетеница, а поједине домаћице месе и посебан хлеб намењен кући и породици уопште, који се посебно украшава.

Хлеб за Положајника се меси или на Бадње вече или у рано Божићно јутро. Када се прохлади, украси се црвеном вуницом или украсном траком и на њега се закаче дарови за Положајника.

Не треба заборавити ни жито, а ако желите да се придржавате обичаја, имајте на уму да се жито сади два дана пре Светог Николе, 17. децембра, када се прославља празник Свете великомученице Варваре, у народу познате као Варварице. Једино тада посађено жито лепо озелени до Бадње вечери.

Приредила Александра Стојановић 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи