За саламандера потрага за партнером је маратон

Бесконачна трака и генетички тестови показују да неки водоземци прелазе и по неколико километара да би се парили. Саламандер са малим устима може да путује и до 14 километара да би се размножавао.

Када тражe љубав, мали гуштери саламандери су спремни да иду јако далеко. Ови неустрашиви водоземци (Ambystoma texanum - саламандер с малим устима) ће ризиковати и смрт и дехидратацију да би путовали и до девет километара просечно, а некад чак и читавих 14, како би пронашли пар, кажу истраживачи у чланку објављеном у часопису "Functional Ecology".

Научници су тестирали издржљивост водоземаца на маленој бесконачној траци. Онда је тим анализирао генетичке разлике међу саламандерима у влажним подручјима Охаја да види колико далеко водоземци могу да лутају у дивљини.

Установљено је да "предузимајући овај командоски упад до друге баре да би се парио, саламандер може да упари своје гене и задржи здраве варијетете у другој популацији".

Нехермафродитски саламандери могу да пређу само четвртину раздаљине на бесконачној траци од оне коју може да пређе саламандер са малим устима. Разлика међу њима се огледа и у кретању у дивљини. Нехермафродитски се у дивљини крећу по подручју које за половину мање удаљено од бара, где су рођени.

Трагање за правим партнером може да се исплати - свака јединка популације женки може да да потомство, што значи још беба. Али чини се да парење ових водоземаца може да има и недостатке.

Слабија издржљивост саламандера са којима могу да се паре може да буде отежавајућа околност ако промене средине буду захтевала од ових водоземаца да колонизују нову територију.

Припремио Бојан Главонић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи