Нова година – змајеви од папира и пиштољи на воду

Дочекали смо Нову 2017. годину. Док су код нас, за најлуђу ноћ карактеристични концерти на трговима градова уз кувано вино или вече у кафани или дискотеци, у неким деловима планете, новогодишње празнике обележава пуштање змајева или улично поливање водом.

Представљамо начин дочека Нове године у деловима света где се тај празник разликује од онога на шта смо навикли.

Тајландска Нова Година

Тајландска Нова година - Сонгкран, почиње 13. априла.

Традиционално, тада побожни Тајланђани обилазе будистичке храмове са потрепштинама и храном коју односе монасима.
Још једна важна традиција је Водени фестивал.

Сонгкран је раздобље зближавања са породицом, и период одмора и среће. Током топлих априлских дана, мештани, али и туристи, наоружани су кантицама воде или воденим пушкама, и уз смех, весеље и игру, поливајући се, симболично спирају грехе и негативне мисли и тако улазе у Нову годину.

Асирска Нова година

Слави се првог априла у северном Ираку, Ирану и Сирији, и међу припадницима асирске дијаспоре (углавном у САД-у). Празник подразумева параде и културне догађаје.
Једна од највећих прослава се одржава у Чикагу.

Људи се окупљају у храмовима, клубовима и културним организацијама, обележавајући улазак у Нову годину.

Маорска Нова година

Матарики је традиционално маорско новогодишње славље у јуну. Матарики је на маорском језику име за звездано јато Плејаде, којег чине младе звезде. Плејаде су биле важне због земљорадње и навигације на води, припадника маорских племена.

Фестивал којим се обележава долазак Нове године, поклапа се са зимом на јужној хемисфери, када је крај сезоне жетве на Новом Зеланду. Празник је био скоро заборављен деценијама, али га је оживела група Маора пре десетак година. Традиција је да се у дане празника пуштају змајеви јарких боја.

Нова година у Гуџарату

Различите културне и језичке групе у Индији прослављају дочек Нову годину у различито време. Већина новогодишњих празника су у априлу, али у Гуџарату у западној Индији, година почиње одмах након хиндуистичког верског празника Дивали.

Бесту Варас се слави крајем октобра или почетком новембра. Први ватромет у новој години је у раним јутарњим (у 4 сата ујутру). Мештани красе своје куће цвећем и лишћем.

Припремила Маја Стојановић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи