Нова година се не чека само у децембру

Већи део света обележава улазак у нову годину у ноћи између 31. децембра и првог јануара. У неким културама, година не почиње првог јануара па су здравице, лепе жеље и весеље резервисани за друге датуме.

У неким традицијама, прославе дочека Нове године у вези су са сменом годишњих доба, временом жетве или, на пример, са верским обредима.

Кинеска Нова година

Датум прославе Кинеске Нове године варира из године у годину, али је то увек од средине јануара до краја фебруара. У Кини, то је највећи празник у години.

Славље траје чак 15 дана. Кинеском Новом годином прославља се крај зиме и почетак пролећа.

Школе и предузећа, током славља су затворени на најмање недељу дана, а десетине милиона људи путује да посете своје породице. Весеље прате игре змајева уз плес и ватромет.

Вече у сусрет Новој години, породица се окупља око празничне трпезе. Најчешће се служе свињетина, пачетина и наранџе. Ујутру деца на поклон добијају новац у црвеним папирним омотима.

Тихи дочек

На Балију, дочек се организује у марту и та прослава се назива - Ниепи. Ниепи је најтиши дан у години на туристичком острву у Индонезији. У ствари, познат је као "Дан тишине", јер су сви припадници локалног становништва укључени у интроспекцију, медитацију и пост.

Предузећа тог дана не раде, а затворен је и аеродром.

Дан пре Ниепи прославе, хинду заједнице на Балију и широм Индонезије организују параде и друге обреде.

Неке од свечаности укључују ношење фигура „Огох-Огох" које представљају демон-као бића која симболизују зло које се дешавало током године која се испраћа. Огох-Огох спаљују се симболично на крају свечаности - увече.

Персијска Нова година

Новруз - дочек Персијске Нове године, обележава се у марту, када је пролећна равнодневица. Корени празновања сежу у прошлост хиљадама година и долазе до древне монотеистичке религије Зороастризма.

Осим што се слави у Ирану, дочек Персијске Нове године славе и припадници иранске дијаспоре. Новруз је такође државни празник у неким земљама. Обележава се у неким покрајинама у Централној Азији.

Поводом обележавања тог посебног дана, Персијанци постављају декоративне столове под називом Хафт, на којима су свећњаци, шарени столњаци и посебна јела.

Током празника, обичај је да се посете рођаци и блиски пријатељи. Посете су кратке али обавезно узвраћене.

Приредила Маја Стојановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи