Лепота кристала

Одувек су се људи интересовали за кристале, фасцинирајући се њиховом лепотом и чудесношћу. Кроз историју су им приписивана многа магична и божанска својства, чак су и коришћени у многим ритуалима за заштиту од негативних сила.

Све познате религије имају позитиван став према кристалима и на свој начин тумаче њихову улогу. У хришћанству се, у Јовановом Откровењу, помињу као темељи будућег Христовог града. Јаспис се налази као први темељ, док је Аметист на врху, 12-ти као најдуховнији. Индијска философија их везује за енергетске центре човека.

У праисторијско доба, човек је за израду накита користио каменчиће, шкољке и ситније кости различитих животиња. Накит је имао естетску или симболичну сврху, а најстарији примерци накита потичу са афричког континента, где поједина племена и данас верују у симболику накита и не одустају од навика и традиције вековима уназад.

Накит се и даље прави од дрвета, сламе, шкољки, глине, животињских костију, рибљих крљушти, рогова... Веровање у симболе и магијску снагу накита је начин на који афрички човек живи и мисли, па тако накит нема само естетску намену.

Египћанима је симболика одувек била веома битна, па су за израду накита користили злато, због убеђења да је тај метал симбол Сунца.

У Месопотамији се веровало да минђуше у облику змија или месеца могу пружити заштиту телу од духова који могу да уђу у тело кроз уши. Ту тезу потврђују пронађене минђуше из периода 2 500. год. п.н.е. на простору Месопотамије.

Златно прстење Стефана Првовенчаног, краљевића Радослава и краљице Теодоре једини су сачувани примерци накита наших средњовековних владара - Немањића.

Човек модерног доба, 21. века и даље верује у симболе, као што је бурма која представља нераскидиву везу између супружника, током њиховог живота.

Скромна истраживања полудрагог камења у Србији

Досадашња истраживања полудрагог камена Србије су скромног обима, неравномерна (у неким областима нису вршена истраживања) и неконтинуирана. Оваква истраживања су показала да у Србији постоје бројна налазишта (лежишта и појаве) многих племенитих минерала и стена

Међутим, ниједно од наших познатих налазишта није до сада производно активирано у већем обиму. Одсуство наших јувелирских минералних сировина, и од њих начињеног драгог камења, на домаћем и иностраном тржишту није последица неповољних геолошких фактора, него нажалост код финансирања геолошких истраживања овим минералним сировинама није придаван одговарајући значај.

Према расположивим подацима, у Србији је познато 17 јувелирских минералних сировина, са бројним варијететима и подваријететима који се јављају у 132 налазишта (11 лежишта и 121 појава). Доминирајућа минерална сировина у Србији су силицијски минерали са бројним варијететима.

Израда накита данас представља уметност и бизнис. Уникати су скупи и лепи. Уколико немате новца за драго камење, пронађите лепоту у шареним перлама, вијугавим шкољкама, глини, концу, стакленим перлама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи