Прослављање Божића у јануару

Иако нема много држава у којима се Божић обележава у јануару, он се у свакој од њих дочекује на специфичан начин.

Осим у Србији, која има своје божићне обичаје, у више држава Божић се слави у јануару, а обичаји који прате празник рођења Исуса Христа се разликују.

У Грузији Божић се слави седмог јануара, када се иде на Алило, у масовну шетњу улицама, у посебној, свечаној одећи. Људи честитају једни другима празник, а најмлађима се деле слаткиши.

Божићна јелка, који зову чичалаки, прави се од меканих материјала, са уковрџаним гранама. Понекад се уместо ње, воћем и слаткишима кити лешникова грана, али данас је све популарнија јелка карактеристична за Запад. У Грузији се Деда Мраз зове Товлис Папа, што значи ‒ „Деда Снег". Одевен је у чохану народну ношњу, са крзненим огртачем и дугом, белом брадом.

У Русији влада обичај да се верници редовно моле 39 дана пре Божића, а шестог јануара увече почињу свечане литургије. Следећег дана породица се окупља око трпезе, на којој се налази 12 јела припремљених у част дванаесторице апостола. 

Сочиво је обавезни део свечаног ручка, а по њему Руси зову бадњак: сочељник. Занимљиво је да су врата кућа широм отворена, а верници могу да се придруже укућанима за трпезом.

Деда Мраз - Отац Божића у Египту 

У Украјини, празновање почиње када деца, на небу угледају источну звезду која асоцира на три мудраца. Тада у домовима почиње Света вечера, а у кућу се уноси пшеница која повезује људе са прецима; Украјинци је зову дидух, што значи „дедин дух". После молитве и домаћинове објаве да је Христос рођен ‒ почиње се са оброком који чине боршч, домаћи пудинг, кнедле са печуркама, купусом или кромпиром, а затим следе божићне песме. Празнује се седам дана.

Око 15 одсто становника Египта су Хришћани. Међу њима су најбројнији Копти. Они славе Божић у јануару, а у претходном месецу ‒ званом киахк ‒ суботње вечери проводе се уз песму, а недељна јутра на црквеној служби. Посте до шестог јануара, а затим се на Бадње вече окупљају у црквама на литургији.

Наредног дана славе Божић, окупљајући се у својим домовима, а гости доносе домаћинима кахк ‒ посебне, домаће колачиће. Деда Мраза зову „Отац Божића". Верује се да он улази кроз прозор док деца спавају и оставља им поклоне, а деца њему остављају киахк.

У Етиопској православној цркви прослављање Божића зове се Гана. Дан пре прославе, верници посте, а неки се потпуно уздржавају од хране. На сам Божић облаче белу одећу или традиционалну шаму, памучну одору украшену пругама. Прослава Гане почиње у четири сата ујутру, а карактеристична је игра дечака, такође названа гана, у којој се - попут хокеја - користе палице и лопте. Дванаест дана после Божића, почиње прослава Тимкат; она траје три дана и слави Исусово крштење.

Приредила: Татјана Цвејић

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи