Деда Мраз, Кристкинд, виле...

У зависности од културног миљеа, традиције и вероисповести, лик Деда Мраза значајно варира. Осим деке којег познајемо по црвеном оделу и дугој белој бради, у прошлости су поклоне за божићне и новогодишње празнике, према легендама, доносили свеци, беба Исус, виле.

Деда Мраз или Божић Бата лик је из маште који дарује деци поклоне на Бадње вече, Божић, на дан Светог Николе или за Нову годину, што је случај у источноевропским државама. Јасно је да појавне варијанте тог лика, његово име и датум поклањања варирају од културе до културе.

Посета местима где се организује додела поклона врше се у недељама или данима које претходе Божићу и Новој години.

Други обичаји, као што су качење чарапа које треба да буду напуњене поклонима су старински обичаји, док су радарско „праћење" Деда Мразових санки кроз ноћ које врше амерички НОРАД и руски ГЛОНАСС новијег датума. 

Деда Мраз највероватније води порекло из легенди старих германских и словенских народа.

Обично је представљен као старији брадати седи човек у црвеном капуту који лети саоницама док га вуку ирваси. Носи црвени велики џак пун поклона за децу која су у претходној години била добра и тако заслужила дарове. Живи на Севеном полу или Лапонији. 

Код хришћана Свети Никола представља једну од инспирација за лик Деда Мраза. Он је заштитник трговаца и путника. Најчувенији је по помагању сиротињи па се зато његов лик повезује са даривањем.

Шпанијa 

У Шпанији и некадашњим шпанским колонијама поклони се деци дају на празник Богојављење, долазак тројице мудраца који пада 12 дана после Божића. По Новом завету, тројица мудраца је дошло са истока на камилама пратећи звезду и донело малом Исусу поклоне.

У Шпанији, сваки од мудраца представља један континент познат у време Христовог рођења: Европу (Мелкијор), Азију (Каспар) и Африку (Балтазар). У неким крајевима, деца припремају пиће за сваког мудраца и храну за камиле.

Немачка

Код протестаната, током новогодишњих празника, поклоне је деци доносила беба Исус ‒ Кристкинд, коју је затим заменила једна вила у 19. веку. Особа која је била изабрана да као Кристкинд даје деци поклоне требало је да носи златни плашт, белу одећу и звездани венац.

Деца у част Кристкинда, певају песме посвећене Светом Николи, што је знак преплитања две хришћанске традиције.

Отац Божић или Вајнахтман био је најзаступљенији у северном делу Немачке,  где су га деца жељна поклона, стрпљиво чекала.

Италија 

У Италији деци поклоне доноси вештица Бефана 6. јануара, на Богојављење. По легенди, тројица мудраца су питала једну старицу да им објасни како да стигну до места Христовог рођења. Није знала да им одговори, али им је понудила преноћиште.

Одбила да им се придружи, али се касније предомислила, међутим није могла да их стигне. Поклоне које је спремила за Исуса делила је деци коју је успут сретала.

Бефана се такође спушта низ димњак. Од ње се очекује и да казни децу која су била неваљала тако што ће им уместо поклона донети угаљ. Данас се уместо правог угља деци дају слаткиши који подсећају на угаљ, као симболични гест.

Холандија и Белгија

У Холандији и Белгији Свети Никола има помоћнике који се зову Црни Петар. Празник Светог Николе обележава се 6. децембра и тада се деци деле поклони. Даривање деце током празника често је праћено песмама које исмевају догађаје из протекле године а у којима је главни актер прималац поклона.

Британија

Британски лик ‒ Отац Божић претеча је касније много познатијег лика Санта Клоза. Неке слике из 17. века га приказују као веселог дебелог брадатог мушкарца обученог у дугу, зелену одећу од крзна.

Америка

У колонијама Велике Британије, касније у САД, обједињене су биле верзије Деда Мраза из холандске и британске културе. Санта Клоз је, изгубивши ношњу бискупа, приказиван као пунији морнар са лулом у зеленом зимском капуту.

Амерички карикатуриста Томас Наст, насликао је 1863. године Деда Мраза и та слика је објављена у једном недељнику што је била прва верзија модерног Деда Мраза какав нам је данас познат.

На неким уметничким делима из 20. века, Деда Мраз је приказан у својој радионици док прави дечје играчке. Тада се јавља и прича о малим вилењацима који најпознатијем деди на свету помажу у радионици играчака.

У америчкој верзији Деда Мразове санке по свету вуче девет ирваса: Дешер, Денсер, Прансер, Виксен, Комета, Купидон, Донер, Блицен и Рудолф.

Словенски народи

Код старих Словена Деда Мраз је био зли чаробњак који је могао да заледи људе. Према веровању, он је у почетку отимао децу и одводио их у великом џаку.

Да би откупили своју украдену и залеђену децу, родитељи су морали да, тада злом Деда Мразу, дају поклоне. Са протоком времена, Деда Мраз је постао позитиван лик и почео је да дарива децу. Код Руса Деда Мраз нема ирвасе и санке већ пратиоца - Сњегурочку.

У Србији, до краја Другог светског рата, деци је поклоне доносио Божић Бата. У доба комунизма, Деда Мраз је личио на совјетског Дед Мороза.

Божић Бата врло личи на Деда Мраза. Носи шумадијске тамнозелене чакшире, опанке, вунене чарапе а мотив који се провлачи као битан детаљ на његовој ношњи је препознатљива пиротска шара.

Приредила: Маја Стојановић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи