Како се Деда Мраз провлачи кроз димњак?

Ако сте неспретни у одговарању на многобројна питања деце о Деда Мразу, можда вам може помоћи – наука! Физичари су искористили неке научне теорије како би објаснили чуда која носи новогодишња магија.

Да ли сте као родитељ некада осећали непријатно јер деци, у новогодишњој ноћи, нисте умели да дате одговор на чувена питања о Деда Мразу, па сте се зато „позвали на магију"? Др Кати Шин, физичар у одељењу географије на универзитету Екетер, зна како о томе треба разговарати са малишанима а да притом сачувате лепоту мистерије.

Др Шин је осмислила објашњења за многа питања о Деда Мразу, али уз строго коришћење научне теорије, преноси портал psih.org.

Ваше дете је вероватно збуњено када му причате да ће Деда Мраз ући кроз оџак у кућу и донети му дуго очекиване поклоне. Сигурно следи питање: „А како му то успева?"

„Ову мистерију лако објашњава Ајнштајн својом теоријом релативитета", каже др Шин.
Као што знамо, Деда Мраз мора да се креће невероватно брзо у новогодишњој ноћи како би успео да достави све поклоне деци широм света.

Све што се креће толиком великом брзином, скупља се, или се тањи у правцу кретања. Тако да Деда Мраз може бити довољно танак како би се провукао кроз димњак.

Овакво објашњење помаже и да се одговори на питање: „Зашто никако да видимо Деда Мраза на путу испоруке?"

Јури 10 000 000 км на час!

Докторка Шин је израчунала да Деда Мраз мора да путује најмање 10 милиона километара на сат да би обишао сваки дом у једној ноћи.

При толикој брзини, његов црвени капут би добио зелену боју. Ако би којим случајем морао да се креће још брже (на пример, ако је негде застао да се послужи колачићима) постао би невидљив за људско око.

Tакву промену боје објашњава Доплеров ефекат. Ако у новогодињој ноћи чујемо неки прасак, то можемо објаснити тиме што је Деда Мраз „пробио звучни зид".

Релативитет може да објасни и зашто Деда Мраз никад не стари. Елем, пошто путује у муњевитом брзином, и „старост ће га стићи знатно спорије".

Дакле, испоставило се да Деда Мраза заправо можете искористити како бисте своје дете научили неким теоријама физике.

Али, ако су ваши малишани упорни у испитивању и на крају Вас питају :" А какво је то Деда Мраз биће, па успева да постигне тако огромну брзину?", ту већ морате одговорити да је у питању тајанствена чаролија...

Приредила: Маја Стојановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи