Арборетум – природно благо и учионица на отвореном

Арборетум Шумарског факултета поседује 250 врста дрвећа и жбуња, са више од 650 јединки. Године 2011. Скупштина Града Београда прогласила га је за заштићено природно подручје трећег реда локалног значаја.

Појам арборетум долази из латинског језика ‒ потиче од речи arbor која означава „дрво". Арборетум Шумарског факултета основао је 1959. године професор Јовановић. Осим образовног значаја, то подручје има и научни значај.

Арборетум садржи различита огледна поља, где се узгајају поједине дрвенасте врсте и прати њихов раст и развој, а осим тога служи као извор генетичког материјала разних ретких дрвенастих врста.

Простор служи за практичну наставу студената, и израз је ентузијазма професора Шумарског факултета Универзитета у Београду који се труде да успоставе једну вредну збирку која би била на услузи и студентима и професорима.

Учионица на отвореном

Студенти Шумарског факултета имају јединствену прилику да праксу искусе у учионици на отвореном. Такав простор управо је Арборетум ‒ захваљујући коме студенти Пејзажне архитектуре, али и других смерова Факултета, могу у директном контакту са природом научити о важности и правилном неговању одређених дрвенастих врста.

Међутим, тај споменик природе, који се простире на седам хектара, не служи само за едукацију, већ и за опуштајуће шетње у којима може уживати свако ко га посети.

Студенткиња Пејзажне архитектуре и хортикултуре Марија Чорбић открива да у оквиру Арборетума постоји и расадник у коме се припрема семе за сетву: „касније биљка расте, негује се у посебним условима које јој пружа стакленик, брине се о влажности ваздуха и температури ваздуха". Биљка се затим пресађује у своје природно станиште, где се врши продаја те саднице, објашњава Марија и закључује: „Тако изгледа наша пракса".  

Арборетум ускоро у новом руху

Започета је реконструкција зоне проширења Арборетума, у оквиру које ће посетиоци имати прилику да виде тематске вртове са ретким биљним врстама.

Ту ће, такође, бити и парк намењен за децу са посебним потребама, а имаће и зону са видиковцем и инсектаријумом.

Арборетум је отворен за посетиоце сваког радног дана до 15 часова, а добродошли су сви који воле природу и желе више да науче о том поседу који је после Ботаничке баште други по богатству примерака које нуди.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи