Наса лансирала нови сателит

Наса лансирала нови сателит

Наса успешно лансирала са Кејп Каневерала први у серији нових развијених сателита за праћење времена за Националну администрацију за океане и атмосферу (НОАА). Сателит за проучавање околине са Геостационарне орбите (ГОЕС-Р) у космос је полетео помоћу ракете Атлас V.

Наса лансирала нови сателит Наса лансирала нови сателит

„Лансирање сателита ГОЕС-Р представља важан корак у смислу наше способности да обезбедимо тачније податке који су важни за одређивање временске прогнозе и рано упозоравање", рекао је Томас Зурбекен, званичник Насиног Директоријума за научне мисије. Сателит такође представља наставак сарадње између Насе и Националне администрације за океане и атмосферу у постављању таквих сателита у геостационарну орбиту.

Пошто за две недеље дође у жељену орбиту, ГОЕС-Р ће бити преименован у ГОЕС-16. Нови сателит ће постати оперативан за годину дана.

Сонда треба да обезбеди слике развијања олуја у реалном времену, боље од било ког претходног сателита.

Да би то постигао, скенираће небо пет пута брже од било ког ГОЕС сателита који је тренутно у орбити, и то у четири пута бољој резолуцији.

Сателит има нове инструменте за мапирање електричних пражњења па ће се тако знати које олује представљају већу претњу. Осим тога, нови сензори ће пратити и активности Сунца. Све у свему, ГОЕС-Р припада новој генерацији метеоролошких сателита који ће временску прогнозу, бар у Сједињеним Државама, учинити тачнијом и ефикаснијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи