Нови хибридни клавир на фестивалу „Keyboard Days"

Од 18. до 20. новембра, на фестивалу „Keyboard Days", у Задужбини Илије М. Коларца биће представљени детаљи пројектa „Квантна музика". Гост Фестивала биће Влатко Ведрал, наш најпознатији квантни физичар и професор на Универзитету у Оксфорду.

Фестивал „Keyboard Days" одржава се од 18. до 20. новембра у Задужбини Илије М. Коларца, а треће издање Фестивала у потпуности је посвећено представљању „Art & Science" пројекта „Квантна музика". Гост фестивала биће Влатко Ведрал, професор квантне физике на Универзитету у Оксфорду, наш најпознатији и најцитиранији квантни физичар.

На Коларцу ће бити представљен и хибридни клавир ‒ нови инструмент који је произвео и даље га развија тим инжењера из Србије у сарадњи са ЛП Дуом.

У петак, 18. новембра, у 20 часова, на програму фестивала је концерт ЛП Дуа, а током концерта, на коме ће Соња Лончар и Андрија Павловић свирати дела савремених композитора и своју ауторску музику, биће представљен пројекат „Квантна музика".

О пројекту, квантној физици и квантној музици као новом жанру говориће Влатко Ведрал, као и Драган Новковић, који предводи тим инжењера чији је задатак развој новог „квантног" инструмента.

Хибридни клавир, који ће, уз стручно вођење, посетиоци Коларца бити у прилици да виде пре концерта ЛП Дуа, спој је акустичног клавира и комбинације аналогних и дигиталних синтисајзера. Употребом овог инструмента вршиће се први квантномузички експерименти, а звук који инструмент производи заснован је на алгоритмима, једначинама, формулама и правилима квантне физике.

Клавир ће у оквиру даљих експеримената функционисати на тај начин што ће у реалном времену пратити вибрацију сваке жице клавира понаособ, утискујући тако „ухваћену" информацију у ласер којим се врши побуда Бозе‒Ајнштајновог кондензата, стања у коме атоми функционишу као сасвим посебан феномен.

Радионице и конструисање синтисајзера и аудио-инсталација

У суботу, 19. новембра, Влатко Ведрал ће у 18 часова одржати предавање о квантној физици отворено за јавност, а њему ће се придружити и Клаус Молмер, професор квантне физике са Универзитета у Архусу и један од највећих популаризатора квантне физике данас. Модераторка и преводитељка биће Ивана Медић са Музиколошког института САНУ, који је, иначе, координатор пројекта.

Током Фестивала, у суботу и недељу, биће одржане две радионице у Галерији Коларца. Радионице, које ће стручно водити електроинжењери и композитори, посетиоцима ће пружити прилику да се и сами поиграју процесом конструкције синтисајзера и аудио-инсталација.

Фестивал је настао као потреба да се широј публици презентују значајни интернационални извођачи на пољу клавијатурне и нове музике. До сада је, у оквиру два претходна издања Фестивала, одржано више од десет концерата истакнутих интернационалних извођача из Холандије, Велике Британије, Колумбије, Србије, Јапана, итд., уз традиционалну, јединствену на овим просторима, изложбу синтисајзера и радионице истакнутих уметника.

Фестивал су основали пијанисти Соња Лончар и Андрија Павловић (ЛП Дуо) 2014. године. Ове године, фестивал организује Центар за нову уметност (ЦЕНУ) у сарадњи са фестивалом „Take Over", уз подршку Центра за промоцију науке, Музиколошког института САНУ, Коларца, Града Београда и Ерсте банке .

Приредила: Јелена Мицић 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи