Антимасонски специјалисти

Погрешним представама о слободном зидарству у значајној мери доприноси квази литература која преузима некритичке закључке засноване на непознавању темељних принципа и докумената. Нажалост, много је више књига које измишљају чињенице на основу којих доносе лажне судове, него оних које су писали аутори који познају суштину ствари

Антимасонски специјалисти Антимасонски специјалисти

Где је корен антимасонства? У документу који се чува у Архиву Југославије (Фонд 100, F17-732) налази се одговор који је 18. априла 1942. др Виктор Новак дао Танасију Динићу, тадашњем министру полиције у Недићевој влади. На питање број 13 (занимљива симболика) угледни професор и Велики секретар Велике ложе „Југославија" одговорио је да у масонским ложама није расправљано о Протоколима сионских мудраца и да су они груба мистификација подржавана у антимасонском циљу:

„Ова је мистификација и фалсификат раван оној из чувене и скандалозне афере Таксилове, деведесетих година прошлог столећа, којој је насео и Ватикан као и бројни епископи на конгресу у Триденту. Лажност и фалсификаторску ознаку признали су и језуите, из редова антимасонских специјалиста. Уосталом, ове, као и сличне заблуде, имале су увек одређен циљ компромитовање слободног зидарства, које је за необавештене често баук најстраховитијих ужаса и претњи за веру и људско друштво."

Указаћемо на неколико детаља из овог цитата који много говори. Леон Таксил је контроверзни француски писац и „религиозни" мислилац, у распону од исмевања до фанатичног „хришћанина", чије је дело послужило као основ за негативан став према слободним зидарима. 

Конгрес у Триденту (данас Тренту) одржан је 1896. године са унапред задатим циљем: осуда масонерије као узрока зла и свих невоља на овом свету. Виктор Новак каже да је „насео Ватикан као и бројни епископи", јер је, у ствари, прихватио унапред припремљене закључке засноване на фалсификатима.

Ваљало би обратити пажњу на формулацију „признали су и језуите, из редова антимасонских специјалиста", која упућује на то одакле потичу негативни ставови и да заиста постоје људи којима је задатак да афирмишу нетрпељивост према идеји слободног зидарства. Такође, мора се имати у виду да је др Виктор Новак био католик и Хрват. Наравно и Југословен. Није имао личних разлога за пристрасност.

Можда је корен нетрпељивости у догађају од петка 13. октобра 1307, када су француски краљ Филип IV Лепи и папа Клемент V за ноћ побили све темпларе и ухапсили њиховог великог мајстора Жака де Молеа. Легенда каже да је те ноћи из француске луке Ла Рошел испловило осам бродова носећи темпларско благо. Жак де Моле је провео у тамници осам година, спаљен је 1315. године.

Одређени број аутора, а међу њима су и слободни зидари, сматрају да је тада почео сукоб који је вековима трајао. А можда траје и данас? 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи