Успешно реализоване мере заштите јединог станишта венерине власи у Србији

Спровођењем поступка реинтродукције и применом других мера заштите, спречено је ишчезавање биљке која се налази у „Црвеној књизи флоре Србије". Мала папрат венерина влас или госпина коса, пронашла је своје једино уточиште у Србији на специфичном станишту у бањи Звонце.

Станиште венерине власи чине велике наслаге бигра, стене чији је процес стварања веома осетљив и директно везан за процес отицања термоминералних вода. Станиште је заштићено као Специјални резерват природе „Венерина падина". Папрат венерина влас, или госпина коса (Adiantum capillus veneris), пронашла је своје једино уточиште у Србији у станишту у бањи Звонце. 

Исушивање или вађење бигра довело би до нарушавања популације венерине власи, а можда и до нестајања те врсте са простора Србије.

Венерина влас је биљна врста која се налази у „Црвеној књизи флоре Србије", категорисана као крајње угрожена врста којој прети ишчезавање, и код нас је заштићена као природна реткост.

Ван свог медитеранског ареала, врста се увек јавља крај топлих извора и врела. У бањи Звонце, чије су термалне воде биле познате још у време Римљана, венерина влас је станиште пронашла на бедему од бигра, где су јој погодовали влажност и близина топлог извора.

На том локалитету већ десетину година траје битка за венерину влас, чији је опстанак, каптирањем одлива термалне воде извора Бањица, за потребе околних викендица и бањских одмаралишта, био озбиљно доведен у питање.

Реинтродукција 

Заштитом станишта као Специјалног резервата природе „Венерина падина", рушењем каптаже, чиме је вода враћена на бигрени одсек, спровођењем поступка реинтродукције (враћања једног броја примерака на станиште, произведеним у "еx situ" условима, тј. ван станишта), и применом других мера заштите, спречено је ишчезавање биљке из Србије.

Међутим, та битка и даље траје. За опстанак ове фрагилне папрати, тако зависне од топлоте и влаге, неопходно је стално контролисати и обнављати постављени систем за вештачко наводњавање станишта.

Јуна 2014. године, током стручног надзора сарадника Завода, установљено је да је дошло до превеликог нагомилавања бигра унутар постављеног система за наводњавање, и да је неопходно извршити замену. Екипа Завода, у пратњи републичког инспектора Министарства пољопривреде и заштите животне средине, извршила је уклањање постојећег система.

Децембра 2015. године у Специјалном резервату природе „Венерина падина" у Звоначкој Бањи, успостављен је, сада стабилан, систем дотока термалне воде неопходан за опстанак ретке врсте папрати венерине власи на њеном једином станишту у Србији.

Подршка мештана 

Део цеви са млазницама које преливају бигрени одсек остао је непромењен, али је очишћен и омогућен је проток воде у количини која је потребна за опстанак врсте. Цеви које су замењене биле су испуњене великом количином бигра који је и онемогућавао нормално протицање воде. Постављена је и информативно-едукативна табла. Акцију су подржали представници Месне заједнице и мештани села Звонца.

Читава акција имала је вишеструки значај, с обзиром на то да је "Венерина падина" део драгоцених природних вредности подручја клисуре реке Јерме, која је заштићена као Специјални резерват природе.

Подручје клисуре Јерме, на којем се налазе спелеолошки објекти и морфолошки занимљиви облици крашког рељефа, пре свега представља такозвано рефугијално станиште и уточиште бројним врстама, међу којима је евидентирано 67 врста које живе само на овим просторима, па се као такво сматра једним од центара биолошке разноврсности Србије и Балкана.

Припремила: Милица Барјактаревић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи