Конгрес, симпозијум и рођендан

Трећи међународни конгрес о храни "Технологија, квалитет и безбедност хране" и XVII међународни симпозијум "Технологија хране за животиње" (FoodTech2016) одржавају се у Мастер центру Новосадског сајма. Научни институт обележава и почетак друге деценије рада.

Научни институт за прехрамбене технологије у Новом Саду (ФИНС), у сарадњи са факултетима и институтима из Србије који се баве истраживањима у области хране, под покровитељством CEI (Central Europian Initiative) и EFE (European Academy of Food Engeneering), организује Трећи међународни конгрес о храни "Технологија, квалитет и безбедност хране" и XVII међународни симпозијум "Технологија хране за животиње" (FoodTech2016). Том приликом Научни институт обележава и почетак друге деценије рада.

Конгрес и симпозијум одржавају се у Мастер центру Новосадског сајма.  

Кратак историјат

Први међународни конгрес "Технологија, квалитет и безбедност хране" одржан је у Новом Саду 2007. године, док је међународни симпозијум "Технологија хране за животиње" организован сваке друге године почев од 1991.

Та два догађаја су уједињена како би заједнички промовисала истраживање, развој, иновације и образовање из области технологије хране и хране за животиње. Конгрес окупља представнике универзитета и истраживачких института, али и произвођаче и дистрибутере хране, са заједничким циљем: промовисање истраживања, развоја, иновација и образовања у оквиру прехрамбене науке и технологије.

О конгресу

Конгрес "FoodTech2016" даје прилику научницима, истраживачима, произвођачима, нутриционистима и студентима да представе своје резултате и открића, али и да размене информације и идеје. Такође, конгрес подстиче умрежавање и разговор о међусобној сарадњи и пружа могућност за повезивање науке и привреде.

Конгрес и симпозијум ће скренути пажњу на нове технологије и традиционалне производе за конкурентну и безбедну храну за европско и светско тржиште.

За конгрес је пријављено више од три стотине радова из европских држава и целог света.
Теме су врло актуелне, јер нас решавање проблема из наведених области очекује током европских интеграција.

На конгресу учествују научни истраживачи из земље, суседних држава, Европе и света који раде у компанијама, истраживачким институцијама, лабораторијама и владиним организацијама у оквиру ланца производње хране.

Рођендан Научног института

Ове године је јубилеј: десет година од оснивања Научног института за прехрамбене технологије. Институт је формиран одлуком Извршног већа Аутономне Покрајине Војводине 25. октобра 2006. године на бази истраживачких потенцијала и готово 50 година дуге традиције и искустава Завода за технологију жита и брашна, Завода за технологију шећера, Завода за технологију меса, Завода за технологију воћа и поврћа и Завода за технологију хране за животиње, који су пословали у оквиру Југословенског института за прехрамбену индустрију и Технолошког факултета у Новом Саду.

ФИНС је почео рад као самостална организација 1. јануара 2007. године, а примљен је у састав Универзитета у Новом Саду одлуком Савета Универзитета 21. децембра 2007. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи