Храна за пут у космос

Због дугог рока трајања и извора енергије, суво грожђе је било обавезна намирница на дугим и напорним путовањима. Послужило је картагинском генералу Ханибалу при преласку Алпa током Другог пунског рата, морнарима на броду Кристофора Колумба, и астронауту Скоту Карпентеру 1962. године.

За популарност сувог грожђа у западном свету заслужни су древни Египћани и Феничани. Суво грожђе има двоструко више антиоксиданса од свежег грожђа и може се јести уместо слаткиша.

Садржи дијетална влакна, добар је извор минерала калцијума, гвожђа, мангана, магнезијума, бакра, флуора и цинка, и витамина Б комплекса: тиамина, рибофлавина, пиридоксина и фолне киселине.

Влакна у сувом грожђу помажу у регулацији тежине и холестерола, смањују ризик од рака дебелог црева и побољшавају варење. Идеално је за спортисте којима је потребна енергија.

Регулише крвни притисак и ниво шећера

Као и друго сушено воће, суво грожђе је идеална намирница у хладним месецима. Може допринети борби против анемије, због гвожђа које садржи. Удео бакра у сувом грожђу помаже у стварању црвених крвних зрнаца. Као и и свеже, суво грожђе садржи ресвератрол – полифенол, који има снажно антиупално дејство, а смањује и холестерол.

Тамније сорте сувог грожђа садрже антоцијане. То је група од више од пет стотина различитих једињења која су заслужна за црвену, љубичасту и плаву боју многих биљака, а посебно воћа. Они штите од алергија, упала и тумора.

Редовна конзумација сушеног грожђа повезује се са смањењем повишеног крвног притиска. Сто грама сувог грожђа садржи чак 749 милиграма калијума, а то је минерал који доказано смањује напетост крвних жила и крвни притисак.

У низу студија се показало да суво грожђе смањује нагле скокове инсулина после оброка, који могу бити опасни за дијабетичаре.

Суво грожђе регулише ниво инсулина, што је од великог значаја за оболеле од дијабетеса. Помаже у ослобађању хормона лептина и грелина који дају осећај ситости, што смањује могућност преједања и олакшава држање дијете.

Благотворност за вид

Због полифенолних фитонутријената, суво грожђе штити од слободних радикала и помаже у превенцији слабљења вида и катаракте. У њима је присутан и витамин А, који смањује ризик од појаве очне мрене и ноћног слепила.

Киселост организма може довести до многих болести попут чирева, дерматоза, оштећења унутрашњих органа, артритиса, гихта, губитка косе, болести срца, тумора и рака. Калијум и магнезијум из сувог грожђа неутрализују киселине у желудачаном соку и регулишу киселост организма.

Калцијум и бор, присутни у сувом грожђу, важни су у превенцији остеопорозе. Бор је битан за правилну изградњу костију и апсорпцију калцијума. Суво грожђе штити зубе од пропадања и каријеса.

Сушено грожђе спада у најпопуларније суво воће, често је састојак куглофа, слатких векни, ролата. По цени је одувек било приступачно, нарочито у виноградарским крајевима.

Припремила: Мирјана Бјелогрлић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи