Претварање борбе у плес, а нападача у саиграча

Једна стара прича, давно заборављеног порекла говори о снажном црном храсту и повијеној врби. Када је наишао јак олујни ветар, храст се одупирао и преломио, док се врба савила у лук и преживела невреме. Вероватно мислите да ћемо данас причати о дрвећу. Други пут. Данас причамо о јапанској борилачкој вештини – аикиду.

Аикидо није древна борилачка вештина. Заправо развила се тек средином двадесетог века у Јапану. Оснивач аикида је Морихеј Уешиба, који је настојао да створи технику самоодбране која ће се заснивати на принципу неповређивања нападача. Уешиба је на крају дошао до три слога: аи, ки и до, који на јапанском значе „пут хармоничног духа".

Нападач у филозофији аикида није непријатељ и са њим не треба улазити у конфликт. Нападач је само једна препрека на путу, коју треба на првом месту разумети, а затим наћи најбољи начин да је пропустите. Борба се стога не види као сукоб, већ врста заједништва у ком је циљ одбране блокирање нападачке енергије напада. „Повредити противника значи повредити самог себе. Контролисати агресију без наношења повреде је уметност мира" рекао је Уешиба.

Техника је створена комбинацијом постојећих традиционалних борилачких вештина попут џуџице и кенџицуа. У аикиду нема директних удараца ногама, све се заснива на полугама и блоковима. Циљ је полугом оборити нападача на земљу или блокирати му зглобове тако да он вас не може да повреди. Онај који се брани се увек прилагођава нападу, поставља се тако да се стопи с нападачем, искористи његову нападачку енергију и смири је.

Све технике захтевају пуно покрета, због чега некима могу изгедати као плес, али се контакт с противником заснива на потезима руку. У борби се често користи и оружје, обично штап - јо, дрвени мач - бокен или нож - танто.

Никада није касно да почнете да се бавите аикидом

Ништа у аикиду није важније од редовности тренирања. То није вештина која се учи тако што доживите откровење и одједном постанете аикдока. Отуда и реч пут „до" у називу ове технике (као и џудо, кендо, такевандо итд.). Тим путем се иде целог живота, не у циљу постизања неког конкретног успеха, попут одличја, пехара или медаља. У аикиду нема такмичења. Напредак се огледа у истрајности и саморазвоју.

У аикиду постоје појасеви, односно степени. Почиње се од шестог кјуа, а када стигнете до првог, прелазите на први дан. Док сте на кјуовима носите бели појас, који се претвара у црни када стигнете до првог дана. Аикидоке имају обичај да кажу да сте спремни да замените појасеве тек када вам бели појас сам поцрни од силног коришћења.

Напредак у данима не зависи само од техника које сте савладали, већ и од година које су вам протекле у тренирању. После четвртог дана више нема полагања. Прелазак на сваки следећи је врста почасти коју вам аикидо заједница додељује због ваших заслуга и доприноса. Никада није касно да почнете да се бавите аикидом, али је увек рано да престанете.

Завршићемо како смо почели - једном јапанском причом. Кључ за њено тумачење потражите на тренингу. Постојала су два најбоља ковача мачева. Ипак, један је морао бити бољи. Да би сазнали ко је тај, бољи од најбољих, поболи су свако свој мач у поток, оштрицом на горе. Сваки суви лист који је ношен водом наишао на један мач, био је пресечен на пола. На други мач није наишао ни један лист.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи